Preşedintele Donald Trump a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi a acceptat propunerea de a se întâlni în luna mai cu liderii blocului militar în Europa. De asemenea, cei doi lideri au atins în timpul discuţiei inclusiv tema crizei din estul Ucrainei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul republican are o relaţie ceva mai complicată cu blocul militar, după ce a promis în timpul campaniei electorale că va tăia finanţarea americană destinată apărării altor aliaţi şi ia în calcul să nu respecte articolul 5 al Tratatului NATO.

Aceste propuneri controversate iau distanţă de politica dusă de preşedinţii precedenţi şi au atras poziţii critice atât din partea democraţilor, cât şi a republicanilor, în vreme ce aliaţii europeni şi-au exprimat teama că singurul care va avea de câştigat de pe urma unei asemenea politici ar putea să fie preşedintele rus Vladimir Putin.

Casa Albă a anunţat printr-un comunicat că Donald Trump şi Jens Stoltenberg ”au discutat inclusiv despre cum pot fi încurajaţi aliaţii pentru a-şi atinge promisiunile de finanţare a Apărării”.

”Preşedintele Trump a acceptat să participe în luna mai la o întâlnire a liderilor NATO în Europa”.

De asemenea, cei doi ai discutat inclusiv despre o ”potenţială soluţie paşnică pentru conflictul de la graniţa ucraineană”, după ce în ultima săptămână au reizbucnit ostilităţile dintre forţele guvernamentale şi insurgenţa pro-rusă din Donbas.

Peste 40 de persoane şi-au pierdut viaţa doar în ultima săptămână, în vreme ce aproximativ 10.000 de militari şi civili au murit în ultimii doi ani şi jumătate de lupte în estul Ucrainei.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.