Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a reuşit să sfideze toate previziunile şi să urce spectaculos în sondaje înainte de alegerile legislative de joi. Potrivit analiştilor, acest lucru a fost posibil pentru că el nu se comportă ca un politician obişnuit, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce alţi lideri de partid îşi adaptează politicile la vremurile care se schimbă, opiniile sale – inclusiv opoziţia faţă de capacităţile nucleare ale Marii Britanii şi susţinerea faţă de impunerea de taxe mai mari pentru bogaţi, pentru a plăti pentru asistenţă medicală şi şcoli – nu s-au schimbat de peste 30 de ani.

DE LA SINDICALIST LA POLITICIAN

Corbyn a fost crescut în zona rurală Shropshire din centrul Angliei, unde a fost educat la o şcoală de stat, înainte de a fi admis la un colegiu din nordul Londrei. A abandonat, însă, colegiul după un an şi nu şi-a obţinut diploma.

După ce a lucrat pentru mai multe sindicate, a intrat în politică la vârsta de 25 de ani, când a fost ales consilier local la Haringey, un cartier din nordul Londrei.

Nouă ani mai târziu, a devenit parlamentar laburist de Islington North (Londra), în aceeaşi perioadă în care Tony Blair a intrat în Parlament.

Carierele lor nu putea fi, însă, mai diferite: în timp ce Blair a urcat pe scara ierarhică, pentru a deveni liderul Partidului Laburist în 1994 şi premier în 1997, Corbyn a preferat să rămână un simplu parlamentar fără rol în Guvern, răsculându-se împotriva lui Blair în sute de voturi din Camera Comunelor. El s-a remarcat prin criticile dure la adresa războiului din Irak.

Abia după a doua înfrângere consecutivă a laburiştilor, în 2015, numele lui Corbyn a fost înaintat pentru a prelua conducerea partidului, ca un simbol al stângii tradiţionale. Candidatura sa nu a fost luată, însă, în serios. Cu toate acestea, a câştigat cu aproape 60% din voturi.

La fel cum, în Statele Unite, Bernie Sanders s-a bucurat de o popularitate nesperată în rândul alegătorilor tineri, Corbyn, în vârstă de 68 d ani, este popular în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani.

Succesul discursul antisistem al lui Corbyn - care i-a permis în 2016 să înăbuşe o rebeliune a membrilor de centru ai formaţiunii – poate invita şi la comparaţii cu preşedintele american. Asemenea lui Donald Trump, liderul laburist este predispus la încăpăţânare şi izbucniri haotice, scrie CNN.

Ca o concidenţă, atât Trump, cât şi Corbyn au fost căsătoriţi de trei ori fiecare. Dar similitudinile se opresc aici. Corbyn are alura unui profesor de ştiinţe şi preferă să îşi petreacă sfârşiturile de săptămână îngrijind grădina de legume a comunităţii în care trăieşte, nu pe terenuri luxoase de golf.

“Există o anumită prospeţime a campaniei lui Corbyn care atrage oamenii, care s-au săturat de discursul politic învechit şi obositor”, afirmă Tom Baldwin, care a fost director de comunicare al precedentului lider laburist, Ed Miliband, în alegerile din 2015. “Corbyn nu pare speriat în interviuri. Nu pare speriat că oamenii îşi vor da seama cine este cu adevărat”, a adăugat el.

„Are o piele foarte groasă şi se simte bine în ea. Astfel are un ‘factor X’ pe care ar fi o prostie să nu îl recunoşti”, a subliniat Baldwin.

SPRINTUL FINAL

În discuţia televizată cu alegătorii de pe 22 mai, liderul laburist a râs de întrebprile extrem de critice şi a rezistat bine în faţa atacurilor lansate de publice şi de moderator. La polul opus, premierul Theresa May a părut zdruncinată de întrebările dificile.

Cu toate acestea, chiar şi “pielea groasă” a lui Corbyn a dat semne de vulnerabilitate a doua zi, când, într-un interviu pentru BBC Radio 4, a fost încurcat de o întrebare privind costul planurilor Partidului Laburist de a oferi îngrijire gratuită pentru copii de peste doi ani.

Incidentul a scos în evidenţă două slăbiciuni majore ale liderului laburist: faptul că agenda sa va costa contribuabilii mulţi bani, dar şi că cercul său de consilieri nu au experienţa şi profesionalismul necesar pentru a se asigura că Jeremy Corbun are cifrele corecte în faţă.

O altă problemă cu care s-a confruntat Corbyn pe parcursul campaniei electorale au fost legăturile sale cu irlandezii din IRA şi cu gruparea teroristă Hamas, inclusiv prin participarea la evenimente care comemorau ambele organizaţii. Însă alegătorii nu au părut prea mult influenţaţi de acest lucru.

Baldwin crede că Jeremy Corbyn a beneficiat de pe urma faptului că majoritatea au crezut că nu are nicio şansă. “La începutul acestei campanii, toată lumea credea că (liderul laburist – n.r.) nu are nicio şansă de a câştiga”, astfel că rivalii săi nu şi-au pregătit foarte bine atacurile, până pe ultima sută de metri, consideră fostul director de comunicare.

Acest lucru, combinat cu faptul că Partidul Conservator a desfăşurat o campanie fără strălucire, au făcut ca Jeremy Corbyn, cu refuzul său de a renunţa la politica veche de stânga, să pară acum că reprezintă stabilitatea promisă de Theresa May.

Deşi este puţin probabil să devină premier, liderul laburist a transformat ceea ce se anunţa drept cel mai previzibil scrutin din istoria politică recentă a Marii Britanii într-un sprint ce îi ţine pe toţi cu sufletul la gură. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.