Poliţia turcă a reţinut 47 de persoane suspectate de legături cu cei care au orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, înaintea alegerilor de duminică, a anunţat CNN Turk, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea poliţiei, care a început marţi, a avut ca ţintă 124 de persoane acuzate că sunt adepţi ai lui Fethullah Gulen, clericul despre care Ankara crede că a orchestrat tentativa de lovitură de stat.

Suspecţii ar fi fost ghizi religioşi pentru personal militar. Operaţiunea s-a axat pe oraşul Konya, dar s-a desfăşurat în peste 30 de provincii.

Duminică, turcii votează într-un dublu scrutin istoric - parlamentar şi prezidenţial - prin care intră în vigoare modificări ale Constituţiei ce transformă ţara dintr-o republică parlamentară într-un regim prezidenţial şi care fie va consolida acapararea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra celor 81 de milioane de locuitori, fie îi va limita ambiţiile politice.

Din 2016, când a avut loc tentativa de lovitură de stat, şi până în prezent, autorităţile au coordonat numeroase operaţiuni împotriva presupuşilor susţinători ai lui Fethullah Gulen. Clericul neagă că ar fi fost implicat în lovitura de stat.

În jur de 160.000 de persoane au fost reţinute şi aproape acelaşi număr de oameni au fost concediaţi din rândul funcţionarilor publici de când a avut loc lovitura de stat din 2016, conform Biroului pentru Drepturile Omului al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.