Raphael Warnock şi Herschel Walker, ambii candidaţi de culoare, dar cu viziuni diferite despre rasism, se confruntă după cea mai costisitoare cursă electorală din cadrul alegerilor de la mijlocului mandatului prezidenţial din SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viziunile divergente ale candidaţilor din Georgia cu privire la rasă ar putea fi esenţiale în turul doi al alegerilor pentru Senat de la mijlocul mandatului prezidenţial, care are loc marţi în Georgia, singurul stat unde se desfăşoară un astfel de scrutin.

Alegătorii sunt chemaţi din nou la urne pentru a decide cui îi revine ultimul loc rămas în dispută pentru Senatul american: îşi vor consolida democraţii majoritatea sau o vor păstra la limită, la fel ca în legislatura trecută, când ambele partide, republican şi democrat, deţineau câte 50 de mandate, iar votul decisiv îi revenea vicepreşedintei democrate Kamala Harris?

Convingerile contrastante ale celor doi contracandidaţi, Raphael Warnock şi Herschel Walker, vor influenţa modul în care alegătorii se vor prezenta la vot, scrie „The Guardian”. Democratul Raphael Warnock crede că rasismul este un „păcat vechi”, în timp ce republicanul Herschel Walker susţine că rasismul nu există.

Cei doi se confruntă, de asemenea, în cea mai costisitoare cursă a alegerilor parţiale din 2022, marcând totodată un moment istoric: este pentru prima dată în istoria modernă a Georgiei când doi candidaţi de culoare au fost nominalizaţi de alegătorii ambelor partide pentru a concura pentru un loc în Senatul SUA în acest stat din sudul profund al ţării.

DOUĂ VIZIUNI OPUSE DESPRE RASISM

Warnock şi Walker au avut amândoi experienţe cu sărăcia şi creştinismul în timpul educaţiei lor, însă opiniile lor despre rasă şi rasismul din societate sunt acum în contrast puternic.

În discursurile de campanie şi în remarci anterioare, Herschel Walker, ex-star al fotbalului american, sprijinit de fostul preşedinte Donald Trump, a susţinut că rasismul în America nu există. El i-a întrebat pe susţinători la un eveniment, la începutul acestui an: „De unde vine chestia asta cu rasismul?”.

Pastorul Raphael Warnock, în schimb, a petrecut ani de zile denunţând rasismul.

Politologii şi istoricii spun că punctele de vedere contrastante - credinţa lui Walker într-o Americă „plină de oameni generoşi” lipsiţi de rasism, aşa cum a declarat într-un clip electoral versus viziunea lui Warnock despre o Americă în care rasismul este un „vechi păcat” - influenţează modul în care alegătorii, în special cei de culoare, se vor prezenta la urne şi îşi vor da votul.

Sondajele la ieşirea de la urne după prima confruntare, cea din 8 noiembrie - încheiată cu un rezultat mult prea strâns, astfel încât a fost nevoie de un nou tur de scrutin -, au arătat că alegătorii de culoare, latino-americanii şi asiaticii l-au susţinut pe Warnock, în timp ce Walker a obţinut 70 la sută din voturile alegătorilor albi.

BĂTĂLIA PENTRU ELECTORAT ÎNTR-UN STAT SUDIC

„Atunci când Walker vorbeşte despre faptul că rasismul nu mai există, pentru majoritatea persoanelor de culoare acest lucru este o  prostie”, spune Andra Gillespie, profesor asociat de politică la Universitatea Emory. „În plus, ei se uită la lipsa lui de calificare şi probabil se gândesc că au pus o persoană de culoare să candideze la această funcţie doar pentru că era faimos, or asta ar putea fi perceput ca un semn de lipsă de respect”, explică politologul.

Gillespie spune că împărţirea rasială a votului „se potriveşte cu identificarea partinică” în statul Georgia - cei care se aliniază cu partidele republican şi democrat sunt „polarizaţi din punct de vedere rasial”. Ea a remarcat că tacticile de mesaj ale lui Walker din timpul campaniei de a contesta cultura „woke” (care denunţă, între altele discriminarea rasială - n.r.) şi de a susţine că Warnock vede în America o „ţară rea, plină de oameni rasişti” arată că nu vorbeşte de fapt cu alegătorii de culoare, deşi sunt un grup electoral influent într-un stat în care negrii reprezintă 30% din populaţie. Când Walker foloseşte puncte de vedere republicane şi vorbeşte despre democraţi ca fiind aceia care divizează societatea, inclusiv când abordează subiectul rasismului, el se adresează de fapt susţinătorilor albi.

Experienţele de viaţă ale lui Warnock şi Walker le-au modelat opiniile despre rasă.

Cu mult înainte de a deveni pastorul principal al bisericii baptiste Ebenezer, Warnock a crescut într-un complex de locuinţe publice din Savannah, Georgia, şi a citit de mic discursurile unor personalităţi din domeniul drepturilor civile la biblioteca locală. În cele din urmă, Warnock a absolvit în 1991 Morehouse College din Atlanta, o instituţie istorică pentru persoanele de culoare.

Înainte de a deveni un sportiv extrem de popular la Universitatea din Georgia, Walker, care a crescut în Wrightsville, la peste 200 de km sud-est de Atlanta, a ignorat apelurile liderilor pentru drepturile civile care i-au cerut să se alăture protestelor pentru justiţie rasială din comunitatea sa, în 1980, atunci când un grup de albi au bătut protestatari de culoare la tribunalul local. Walker a ales să nu se implice.

Leah Wright Rigueur, istoric politic la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că opiniile contrastante ale lui Walker şi Warnock reflectă „o experienţă comună pentru cei care au ieşit din perioada imediată a drepturilor civile: fie cobori capul şi taci, fie vorbeşti şi lupţi”.

Chiar şi aşa, negarea rasismului din partea lui Walker nu reflectă ceea ce cred majoritatea conservatorilor de culoare: un studiu recent al Pew Research Center a arătat că mai mult de jumătate dintre conservatorii de culoare consideră că rasismul şi brutalitatea poliţiei sunt „probleme extrem de mari” pentru persoanele de culoare din SUA. În cartea sa „The Loneliness of the Black Republican”, Rigueur a remarcat că cercetările au arătat că nici măcar alegătorii conservatori de culoare nu ar susţine candidaţii care nu ar avea ca prioritate apărarea interesele lor. Rigueur susţine că alegerea Partidului Republican de a-l susţine pe Walker, ale cărui opinii sunt în contrast chiar cu cele ale majorităţii republicanilor de culoare, reprezintă o încercare de a „atrage un număr mai mare de alegători de culoare şi/sau de a perturba solidaritatea care se coagula în jurul lui Warnock”.

CE ESTE INEDIT ÎN CONFRUNTAREA DIN GEORGIA

Ceea ce este unic în cazul Warnock şi Walker nu este faptul că se confruntă doi bărbaţi de culoare din tabere opuse. Acest lucru se întâmplă adesea în alegerile pentru primării şi în alegerile statale şi chiar şi la nivel federal, cu doar şase ani în urmă, Tim Scott din Carolina de Sud a câştigat cursa de realegere împotriva lui Thomas Dixon, un pastor democrat de culoare din nordul oraşului Charleston. Dar în Georgia, unde alegătorii de culoare votează adesea în proporţie covârşitoare cu democraţii, adversarul lui Warnock este un republican de culoare, într-un moment în care un număr record de candidaţi republicani de culoare - 28 - au candidat la alegerile de la jumătatea acestui mandat prezidenţial.

În Congres erau doar trei republicani de culoare, iar din punct de vedere istoric, atunci când vine vorba de alegeri pentru funcţii naţionale, candidaţii de culoare s-au luptat să obţină sprijinul instituţional al partidelor naţionale şi fondurile necesare pentru a desfăşura campanii naţionale de succes, arată Rigueur. Din 1870, doar 11 americani de culoare au fost membri ai Senatului SUA.

Dacă Warnock sau Walker vor câştiga în turul doi de marţi, ei se vor alătura senatorului democrat Cory Booker din New Jersey şi senatorului republican Tim Scott ca singurii membri de culoare din cei 100 de membri ai Senatului SUA.

Eforturile republicanilor de a investi în candidaţii de culoare vorbesc, de fapt, despre eforturile de a convinge un electorat în schimbare din punct de vedere demografic.

CE ARATĂ SONDAJELE ŞI CARE ESTE MIZA SCRUTINULUI

Raphael Warnock este senator de Georgia în actualul Senat şi el candidează pentru realegere. În campania pentru turul al doilea, Warnock s-a concentrat pe promovarea victoriilor politice ale democraţilor, dar şi pe disponibilitatea sa de a lucra cu republicanii. Herschel Walker a încercat, în schimb, să îl lege pe Warnock de agenda preşedintelui Biden, dar el personal mai are o problemă: se confruntă cu acuzaţii de comportament violent.

Potrivit revistei „Newsweek”, care citează sondaje recente, cursa din turul al doilea pare să fie la fel de stânsă ca la turul întâi.

Walker şi Warnock au ajuns în turul doi după ce niciunul dintre ei nu a primit mai mult de 50% din susţinere în turul întâi. Warnock a primit 49,4 la sută din voturi, iar Walker a primit 48,5 la sută din sufragii, în timp ce un al treilea candidat, libertarianul Chase Oliver a avut 2,1 la sută din voturi. Conform legislaţiei din Georgia, cei doi candidaţi care au primit cele mai multe voturi, Warnock şi Walker, trebuie să se lupte în turul doi, stabilit pentru 6 decembrie.

Sondajele de opinie indică o cursă strânsă între cei doi, care şi-au petrecut ultimele săptămâni mobilizându-şi bazele electorale în acest stat cu demografie în schimbare, analiştii subliniind că victoria va fi, de fapt, a candidatului care îşi convinge cei mai mulţi alegători să se prezinte la urne.

Acest tur al doilea de scrutin - unic în peisajul politic american - vine după o performanţă dezamăgitoare pentru republicani în alegerile din 8 noiembrie. Walker este sprijinit de Donald Trump, or candidaţii susţinuţi de fostul preşedinte au cam eşuat în întreaga ţară atunci când a fost vorba de curse strânse cu democraţii. Iar dacă Walker a primit sprijinul lui Trump, fostul preşedinte Barack Obama a ieşit în campanie pentru a-l susţine pe Warnock săptămâna aceasta.

Cu mai puţin de 48 de ore până la începerea votului, sondajele arătau că Warnock deţine un foargte mic avans faţă de contracandidatul său republican, dar democraţii sunt încurajaţi de cifrele care vin dinspre votul anticipat în comitate-cheie, un număr mai mare de alegători decât de obicei exprimându-şi deja votul, ceea ce ar putea fi în avantajul senatorului în exerciţiu.

Un sondaj de opinie realizat de Emerson College în perioada 28-30 noiembrie în rândul alegătorilor foarte probabili arată că Warnock conduce cu 2 puncte procentuale, primind 51% din sprijinul respondenţilor la sondaj, faţă de 49% pentru Walker. Sondajul a avut o marjă de eroare de plus sau minus 3,2 puncte procentuale.

Un alt sondaj, Survey USA, relevă că Warnock ar avea un avans de 4 puncte procentuale în rândul alegătorilor probabili. Alte sondaje de opinie ale CNN şi AARP îl indică de asemenea pe Warnock într-un avantaj de o singură cifră faţă de Walker, în săptămânile care au precedat turul doi.

Patruzeci şi şapte la sută dintre votanţii lui Walker au declarat că votul lor este doar pentru a se opune candidatului democrat, mai degrabă decât pentru că îl susţin personal pe Walker, a constatat sondajul Survey USA. Pe de altă parte, 76% dintre alegătorii lui Warnock au declarat că vor vota pentru că îl susţin, în timp ce doar 22% au spus că votul lor este doar „împotriva lui Walker”, potrivit sondajului.

Deşi republicanii au sperat să recâştige majoritatea în Senat, candidaţii democraţi s-au impus în curse cheie din Arizona, New Hampshire, Nevada şi Pennsylvania, asigurându-şi deja cele 50 de locuri din Senat în cadrul unor campanii definite de probleme precum dreptul la avort, economia şi lupta pentru democraţie. Democraţii speră acum ca o victorie a lui Warnock să le sporească majoritatea şi să le ofere o oarecare amortizare pentru cursa pentru Senat din 2024, văzută ca fiind mai dificilă pentru partidul lor. Între timp, republicanii mizează pe campania lui Walker pentru a obţine o victorie majoră care să compenseze alte pierderi.

CINE ESTE RAPHAEL WARNOCK ŞI CE IDEI POLITICE SUSŢINE?

Raphael Warnock, în vârstă de 53 de ani, a fost ales pentru prima dată în Congres în 2020, după ce a câştigat un scrutin organizat special pentru a ocupa un loc rămas vacant. El l-a învins pe republicanul Kelly Loeffler pentru acest loc cu doar două puncte procentuale.

Născut în Savannah, Georgia, senatorul a fost pastor timp de peste 16 ani la Biserica Baptistă Ebenezer din Atlanta, fosta biserică a reverendului Dr. Martin Luther King Jr.

Warnock are numeroase atribuţii în numeroase comisii, printre care Agricultură, Nutriţie şi Silvicultură; Bănci, Locuinţe şi Afaceri Urbane; Comerţ, Ştiinţă şi Transporturi; Comisia specială pentru demografie şi Comisia economică comună.

Warnock s-a autointitulat „pastor pro-alegere” (în legătură cu dreptul la avort - n.r.), potrivit site-ului său de campanie, şi a criticat Curtea Supremă pentru că a anulat decizia Roe vs. Wade din 1973, care legaliza avortul. 

„Femeile din Georgia merită un senator care să fie alături de ele”, a declarat el în timpul singurei dezbateri împotriva lui Walker. „Am mai multă încredere în femei decât în politicieni”, a adăugat el.

Democratul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lupta pentru măsuri de reformă a justiţiei penale, finanţând în acelaşi timp poliţia. El a subliniat importanţa concentrării asupra relaţiilor dintre departamentele de poliţie şi comunităţi.

Warnock este un susţinător al extinderii Medicaid şi al plafonării costului insulinei şi al reţetelor.  „Asistenţa medicală este un drept al omului”, a spus el.

Warnock crede că accesul la educaţie nu ar trebui să depindă de adresă şi a pledat pentru reducerea costului învăţământului superior, spunând în timpul unei dezbateri: „Nu aş fi stat aici în seara asta dacă nu ar fi fost pentru împrumuturile studenţeşti cu dobândă scăzută şi pentru subvenţiile Pell”.

El a luptat, de altfel, pentru o „amnistie” în cazul împrumuturilor studenţeşti nerambursate.

CINE ESTE HERSCHEL WALKER ŞI DE CE A STÂRNIT CONTROVERSE?

Herschel Walker, fostă vedetă în colegiu şi în Liga Naţională de Fotbal, în vârstă de 60 de ani, a intrat în cursa pentru Senat ca unul dintre candidaţii selectaţi personal de fostul preşedinte Donald Trump. La alegerile din 8 noiembrie, Walker a obţinut cu 30.000 de voturi mai puţin decât democratul Warnock.

Este la prima campanie politică. După ce s-a lăsat de fotbal, a reprezentat SUA la Jocurile Olimpice din 1992 cu echipa de bob şi a fost preşedinte al Consiliului prezidenţial pentru sport, fitness şi nutriţie atunci când Donald Trump era la Casa Albă. În 1999, şi-a deschis o afacere care se ocupa cu distribuirea produselor din pui.

În campanie, Walker s-a prezentat ca un politician atipic, inclusiv în perioada premergătoare singurei sale dezbateri cu Warnock, din octombrie, când a spus că el este „doar un băiat de la ţară”.

Cu o poziţie fermă împotriva dreptului la avort, Walker s-a confruntat cu o controversă chiar după alegerile din 8 noiembrie, când o fostă prietenă a declarat pentru „Daily Beast” că el i-a plătit avortul în 2009 şi că ulterior a îndemnat-o să facă un al doilea avort. Walker a negat acuzaţiile, deşi ulterior a mai apărut şi o a doua femeie care a susţinut că şi ea a fost presată de candidatul republican la Senat să facă avort.

În ciuda controverselor legate de viaţa sa personală, Walker şi-a menţinut o poziţie strictă împotriva accesului la avort, inclusiv în caz de viol sau incest. Când i s-a cerut să dea mai multe detalii în timpul campaniei sale, Walker a făcut referire la credinţa sa creştină ca motiv al poziţiei sale radicale. „Georgia este un stat care respectă viaţa”, a declarat el în dezbaterea cu Warnock. Potrivit site-ului său de campanie, Walker este „pro-viaţă” ca parte a poziţiei sale pentru „valorile conservatoare ale familiei”. Cu toate acestea, a recunoscut că are copii în afara căsătoriei şi a fost acuzat de violenţă domestică inclusiv de fiul său Christian, un influencer cu vederi conservatoare.

Walker susţine independenţa energetică ca mijloc de reducere a preţurilor la petrol şi gaze, dar nu e de acord cu măsurile pentru limitarea încălzirii climatice.

El a declarat că el va „apăra, nu va desfiinţa, poliţia”.

Walker s-a lăudat, de asemenea, că este un campion al îngrijirii sănătăţii mintale, spunând că nu mai primeşte tratament pentru propria sa tulburare de identitate disociativă.

Deloc surprinzător, a declarat fără echivoc că îl va susţine pe Trump în alegerile din 2024. El distribuise, de altfel, teorii ale conspiraţiei legate de alegerile prezidenţiale din 2020 şi a susţinut că atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu a fost pus la cale pentru a distrage atenţia de la fraudele electorale. Totuşi, în campania electorală el nu a mai negat victoria lui Joe Biden.

Cursa pentru Senat din Georgia este cea mai scumpă cursă din acest ciclu electoral la nivel naţional, potrivit OpenSecrets.Pentru turul doi, Walker a fost depăşit de Warnock de aproape două ori la acest capitol. În timp ce comitetele de acţiune politică au cheltuit aproximativ 24 de milioane de dolari în numele lui Walker, ceilalţi au cheltuit peste 40 de milioane de dolari pentru a-l susţine pe adversarul său. Înaintea alegerilor din 8 noiembrie, Walker strânsese aproximativ 12 milioane de dolari din iulie până în septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.