Membri ai Partidului Democrat (PD, centru-stânga) italian l-au ales la conducerea formaţiunii pe Nicola Zingaretti, un fost comunist provenind din clasa de mijloc, însărcinat să înfrunte formaţiunile populiste şi de extremă dreapta aflate la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PD a pierdut teren în sondaje după ce a fost înfrânt, în iunie, în alegerile legislative, care au adus la putere alianţa între Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem, populişti) şi Liga (extremă dreapta).

Ales în mod detaşat, Zingaretti, în vârstă de 53 de ani, comparat uneori cu liderul laburiştilor britanici Jeremy Corbyn, le-a mulţumit duminică alegătorilor pe reţele de socializare şi le-a promis că ”a venit timpul să se dea pagina”.

Aproximativ 35.000 de voluntari au fost mobilizaţi să primească alegători în aproximativ 7.000 de secţii de votare, între care 150 în străinătate. Pentru a participa la vot, alegătorii trbuiau să semneze o declaraţie de susţinere a PD şi să plătească doi euro.

Echipa electorală a lui Nicola Zingaretti, care era favorit, a precizat duminică seara că ea conta pe participarea a peste 1,5 milioane de alegători.

Zingaretti este în prezent preşedintele regiunii Latium, în care se află Roma. Un fost membru al Partidului Comunist italian, un membru fondator al PD în 2007 şi un fost eurodeputat, el promovează federalismul european şi critică politicile de austeriate de pe continent.

Tatăl său, un bancher la Roma, ”nu a lipsit măcar o zi de la serviciu timp de 40 de ani”, a dat el asigurări. Mama şi bunica sa evreice le-au supravieţuit naziştilor în 1943, însă străbunica sa a murit la Auschwitz. Iar fratele său mai mare, Luca, este celebru în Italia, unde încarnează un poliţist sicilian în foarte popularul serial "Commissaire Montalbano".

FĂRĂ ALIANŢĂ CU M5S

Ministrul de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii, i-a urat, nu fără ironie, succes lui Zingaretti, notând că participarea în alegerile primare ale PD este mică.

Considerat un intelectual, noul lider al PD nu are încredere în reţelele de socializare, terenul predilect al lui Salvini.

El a candidat împotriva lui Roberto Giachetti, în vârstă de 57 de ani, candidatul cel mai apropiat fostului premier Matteo Renzi, care a adoptat poziţii mai de centru, şi împotriva lui Maurizio Martina, în vârstă de 40 de ani, un fost ministru al Agriculturii care a deţinut o scurtă perioadă de timp conducerea PD după ce renzi a plecat de la conducere anuş trecut, în urma eşecului în alegerile legislative din martie.

O reuniune a partidului, la 17 martie, urmează să permită clarificarea liniei politice, înaintea alegerilor europene din mai. În orice caz, cei trei candidaţi au exclus orice alianţă cu M5S, în cazul unei rupturi în cadrul coaliţiei aflate la putere.

După eşecul lui Renzi în referendumul constituţional din decembrie 2016 şi după înfrângerea în alegerile legislative, stânga italiană a încercat să-şi găsească un nou suflu, în timp ce Liga zboară în sondaje, iar M5S îşi multiplică înfrângerile în scrutine locale.

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă, la Milano, pentru a denunţa rasismul.

Această manifestaţie este un răspuns celor care au impus în ţară o politică de ”închidere şi de excludere”, a declarat pentru cotidianul La Repubblica Romano Prodi, un fost premier din cadrul PD.

Acest marş antirasist şi alegerile primare PD, distincte, ”constituie un răspuns dat aceloraşi sensibilităţi şi îngrijorări”, apreciază cel care a fost, de asemenea, preşedinte al Comisiei Europene (CE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.