Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat miercuri Turcia la ”reţinere” în operaţiunea sa în Siria şi ”să nu compromită succesele realizate” împotriva Statului Islamic (SI), iar europenii au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ofensivei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contez pe Turcia să acţioneze cu reţinere şi să se asigure că progresele pe care le-am realizat în lupta împotriva Statului Islamic nu sunt compromise”, a declarat Stoltenberg într-un mesaj postat pe Twitter.

”Voi discuta despre această problemă cu preşedintele (turc (Recep Tayyip) Erdogan vineri”, a amunţat el.

Pe de altă parte, statele europene membre ale Consiliului de Securitate al ONU au cerut o reuniune de urgenţă şi cu uşile închise pe tema ofensivei turce, au declarat miercuri surse diplomatice pentru AFP.

Această reuniune a fost reclamată de Belgia, Franţa, Germania, Plonia şi Regatul Unit.

Ea urmează să aibă loc în urma unor consultări, tot cu uşile închise, ale Consiliului de Securitate pe tema situaţiei din Columbia, potrivit surselor citate.

Pe de altă parte, Guvernul german a ”condamnat miercuri cu cea mai mare fermitate” ofensiva turcă în nord-estul Siriei, care ”riscă să destabilizeze şi mai mult regiunea şi să provoace o resurgenţă” a grupării Statul Islamic (SI).

”Îndemnăm Turcia să pună capăt ofensivei sale şi să-şi apere interese în domeniul securităţii în mod paşnic”, îndeamnă într-un comunicat ministrul german de Externe Heiko Maas.

În Germania trăiesc 2,5 milioane de persoane de naţionalitate sau de origine turcă.

”După ce a fost dur afectată de război în ultimii opt ani, Siria are nevoie de stabilitate şi de un proces politic”, subliniază Maas, care avertizează că ”ofensiva turcă ameninţă acum să provoace o nouă catastrofă umanitară şi noi refugiaţi”.

Congresul american îl va face pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să plătească ”foarte scump” ofensiva sa în Siria împotriva kurzilor, aliaţii Washingtonului, a ameninţat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham.

”Rugaţi-vă pentru aliaţii noştri kurzi care au fost ruşinos abandonaţi de administraţia Trump”, a denunţat el pe Twitter. ”Voi depune eforturi în Congres ca Erdogan să plătească scump”, a ameninţat cel care de obicei este un susţinător apropiat al lui Donald Trump.

Senatorul a evocat în ultimele zile ”sancţiuni bipartizane”, susţinute de către republiani şi democraţi, care să fie impuse atât armatei, cât şi economiei turce, în cazul unei ”invazii” a Siriei.

Lindsey Graham a ameninţat de asemenea că va cere suspendarea Turciei din NATO.

La puţin timp anunţul lansării ofensivei, senatorul democrat Chris Van Hollen a anunţat că acest text care prevede sancţiuni era ”pe cale să fie finalizat”.

Lindsey Graham a avertizat de asemenea cu privire la faptul că această ofensivă ”va garanta resurgenţa SI”. ”Îl îndemn pe preşedintele Trump să-şi schimbe părerea cât mai este timp şi să restabilească zona de securitate care era pe cale să dea roade”, a insistat el.

Franţa condamnă ”foarte ferm” ofensiva turcă şi sesizează Consiliul de Securitate al ONU, a anunţat secretara de stat însărcinată cu Afaceri Europene Amélie de Montchalin, imediat după începutul operaţiunii turce.

”Franţa, Germania şi Regatul Unit sunt pe cale să finalizeze o declaraţie comună care va fi extrem de clară cu privire la faptul că noi condamnăm foarte puternic şi foarte ferm” ofensiva turcă, a declarat ea În Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Adunării Naţionale.

”Sesizăm Consiliul de Securitate al ONU”, a subliniat ea.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a cerut miercuri oprirea ofensivei Turciei în nordul Siriei şi a avertizat că nicio finanţare europeană nu va fi acordată ”vreunei zone de securitate”.

”Turcia trebuie să înceteze operaţiunea militară în curs. Ea nu va da rezultate. Iar dacă planul Turciei este să creeze o zonă de securitate, nu aşteptaţi finanţarea Uniunii Europene (UE)”, a declarat el în Parlamentul Eurpean (PE), la Bruxelles.

”Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria, pe care noi trebuie să le înţelegem. Însă îndemn atât Turcia, cât şi alţi actori, să acţioneze cu reţinere. O incursiune va exacerba suferinţele civililor, care sunt deja dincolo de ceea ce se poate descrie în cuvinte”, a subliniat el.

Preşedintele Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a îndemnat miercuri Turcia să-i ”cruţe pe civili” şi ”să dea dovadă de un maximum de reţinere” în operaţiunile sale militare din Siria.

Preşedinte al Consiliului în octombrie, Jerry Matthews Matjila şi-a exprimat speranţa ca o reuniune a acestei instanţe să aibă loc rapid, subliniind că cei care redactează rezoluţii cu privire la Siria au sarcina să convoace o asemenea sesiune. Pe plan umanitar, în Siria, este vorba despre Belgia, Germania şi Kuwait.

Diplomatul sud-african a făcut aceste declaraţii la începutul unei reuniuni consacrate situaţiei din Republica Democratică Congo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.