Rusia a reacţionat miercuri cu furie la decizia Germaniei de a aproba livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, afirmând că Berlinul îşi abandonează "responsabilitatea istorică faţă de Rusia" care decurge din crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-o postare pe Telegram că această decizie reprezintă o confirmare a implicării Germaniei într-un "război planificat în avans" împotriva Rusiei.

Ambasada Rusiei la Berlin a declarat că decizia - care deschide calea pentru ca şi alţi membri NATO să trimită tancuri fabricate în Germania - reprezintă o escaladare a conflictului de 11 luni din Ucraina, pe care Moscova îl prezintă din ce în ce mai des drept o confruntare periculoasă între Rusia şi alianţa condusă de SUA.

"Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare", a declarat ambasadorul Serghei Neceaev. Va provoca "daune ireparabile stării deja deplorabile a relaţiilor ruso-germane", a ameninţat el.

La mai bine de 80 de ani după ce ţara lor a invadat Rusia sovietică şi Ucraina în cel de-al Doilea Război Mondial, unii germani sunt reticenţi la ideea de a trimite tancuri într-o nouă conflagraţie în această ţară, dintr-un sentiment de vinovăţie istorică pe care declaraţia ambasadei ruse l-a exploatat direct, explică Reuters.

"Alegerea Berlinului înseamnă refuzul final al Republicii Federale Germania de a-şi recunoaşte responsabilitatea istorică faţă de poporul nostru pentru crimele teribile şi atemporale ale nazismului din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi dă uitării drumul dificil al reconcilierii postbelice dintre ruşi şi germani", a declarat Neceaev.

"Cu aprobarea conducerii Germaniei, tancuri de luptă cu cruci germane vor fi trimise din nou pe frontul de est, ceea ce va duce în mod inevitabil la moartea nu numai a soldaţilor ruşi, ci şi a populaţiei civile", a adăugat ambasadorul rus la Berlin.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea preşedintelui Vladimir Putin, care, la scurt timp după anunţul Berlinului, a participat la o lungă întâlnire televizată cu studenţii, dar s-a referit doar pe scurt la situaţia de securitate "complicată" cu care se confruntă Rusia.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că livrările de tancuri grele anunţate de Occident nu vor schimba cu nimic luptele între ruşi şi ucraineni şi a declarat că Occidentul ”supraestimează” potenţialul pe care aceste tancuri l-ar putea oferi armatei ucrainene. ”Aceste tancuri vor arde, la fel ca toate celelalte”, a afirmat Peskov.

CITEȘTE ȘI Tancurile occidentale grele ”vor arde la fel ca toate celelalte”, în cazul în care vor fi livrate Ucrainei, ameninţă Kremlinul. Occidentul ”supraestimează potenţialul pe care (aceste tancuri) l-ar putea oferi armatei ucrainene”, apreciază Dmitri Peskov

Rusia a declarat în mod repetat că tancurile străine vor "arde" în Ucraina. Moscova susţine că livrările occidentale de armament către Ucraina nu vor face decât să prelungească războiul şi să prelungească suferinţa ucrainenilor, iar Occidentul "se amăgeşte" dacă crede contrariul.

Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că invazia Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie anul trecut, echivalează cu un război de agresiune neprovocat, care vizează acapararea teritoriului. Moscova spune că Occidentul se foloseşte de Ucraina pentru a slăbi securitatea Rusiei.

De luni de zile, Kievul a cerut tancuri occidentale despre care spune că are nevoie disperată pentru a oferi forţelor sale puterea de foc şi mobilitatea necesare pentru a străpunge liniile de apărare ruseşti şi pentru a recuceri teritoriile ocupate în est şi sud.

La câteva ore după decizia anunţată miercuri de Germania, şi preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor trimite tancuri de luptă Abrams în Ucraina.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Joe Biden anunţă că SUA trimit 31 de tancuri Abrams în Ucraina: "Nu reprezintă o ameninţare ofensivă pentru Rusia, dar trupele ruse trebuie să se întoarcă acolo unde le este locul"


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.