Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat vineri după-amiază că ameninţarea teroristă rămâne una ridicată în Germania, în ciuda uciderii atacatorului tunisian Anis Amri în urma unui schimb de focuri cu carabinierii italieni din Milano. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 48 au fost rănite, după ce atacatorul a condus un camion în mijlocul mulţimii de la un târg de Crăciun din Berlin, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Concluzia acestei urmări nu schimbă din păcate nivelul ameninţării teroriste din Germania - aceasta rămâne ridicată şi autorităţile vor fi în continuare vigilente. Îmi rezerv dreptul de a veni cu alte propuneri pentru a îmbunătăţi situaţia de securitate din Germania”, a declarat de Maiziere.

De asemenea, ministrul de Interne a precizat că va discuta cu ministrul Justiţiei, Heiko Maas, despre schimbarea legislaţiei deportării ca urmare a atacului de la târgul Breitscheidplatz.

Autorităţile germane au recunoscut că solicitarea de azil a tunisianului Anis Amri a fost respinsă în urmă cu mai multe luni, însă acesta continua să trăiască fără nicio problemă în Germania. De asemenea, acesta era încă din luna martie pe lista serviciilor secrete germane pentru jihadişti periculoşi.

Se pare că autorităţile germane nu aveau nicio idee că suspectul a reuşit să ajungă în Italia, după ce a traversat Belgia, Olanda şi Franţa. Acesta a călătorit cu trenul din Franţa şi până la Torino, iar apoi a luat un al doilea tren până la Milano.

Presa internaţională relata vineri dimineaţă că atacatorul ar putea să fie în oraşul danez Aalborg, în vreme ce autorităţile germane susţineau că acesta putea să se ascundă în continuare în Berlin.

Jihadistul Anis Amri avea vârsta de 24 de ani şi era originar din Tunisia. Părinţii acestuia au susţinut că tânărul s-a radicalizat în cei patru ani pe care i-a petrecut închis într-un penitenciar italian, după ce a incendiat un centru de primire a refugiaţilor din Peninsulă.

Acesta a reuşit să ajungă pănă în metropola italiană din cauza confuziei autorităţilor germane, care au arestat iniţial un tânăr pakistanez, care nu avea nicio legătură cu atacul de la târgul Breitscheidplatz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.