Asasinatele jurnaliştilor din întreaga lume rămân încă nepedepsite în marea majoritate a cazurilor, a declarat, miercuri, UNESCO, care a făcut apel la liderii mondiali să ia măsuri pentru a consolida investigaţiile şi a condamna autorii, transmite Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Potrivit noilor date ale UNESCO, rata globală de impunitate pentru uciderea jurnaliştilor este de 86%", o scădere de 9 puncte în ultimii zece ani, a precizat într-un raport agenţia ONU responsabilă pentru cultură, educaţie, arte şi ştiinţă.  

Această scădere este totuşi "departe de a fi suficientă pentru a opri spirala violenţei", a avertizat UNESCO. 

În perioada 2020-2021, 117 jurnalişti au fost ucişi ca urmare a activităţii lor, cea mai mică cifră de când raportul a fost publicat pentru prima dată  în 2008.  

Cu toate acestea, organizaţia subliniază că, pentru anul 2022, 66 de jurnalişti au fost deja ucişi până la 30 septembrie.  

În ultimii doi ani, cele mai mortale regiuni pentru jurnalişti au fost America Latină şi Caraibe şi, într-o măsură mai mică, Asia-Pacific. În schimb, în 2020, în Europa Centrală şi de Est nu s-a înregistrat nicio crimă împotriva jurnaliştilor, o premieră din 2007. 

În mod paradoxal, doar 36% dintre jurnalişti au fost ucişi în ţări care se confruntă cu conflicte armate în 2021, în timp ce 64% dintre uciderile de jurnalişti au avut loc în ţări care nu se confruntă cu astfel de conflicte. Cu toate acestea, raportul remarcă o creştere a numărului de jurnalişti ucişi în timpul revoltelor sau demonstraţiilor: şase în perioada 2020-2021, faţă de trei în perioada 2016-2017. 

UNESCO atrage atenţia asupra faptului că nu există un loc sigur pentru jurnalişti: din cei 117 ucişi în 2020-2021, 91 dintre ei (aproape opt din zece) au fost ucişi în afara orelor de lucru, acasă, în maşina lor sau pe stradă, de exemplu, şi nu în contextul unei misiuni specifice.  

Mai mulţi au fost ucişi în faţa membrilor familiei, inclusiv a copiilor lor. În plus, proporţia femeilor în rândul jurnaliştilor ucişi aproape s-a dublat în 2021, ajungând la 11%, faţă de 6% în anul precedent. 

 Având în vedere acest lucru, UNESCO îşi reiterează apelul de a lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracţiunile comise împotriva jurnaliştilor sunt investigate în mod corespunzător şi că autorii sunt identificaţi şi condamnaţi. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.