Kremlinul anunţă miercuri că nu este surprins de reacţia Occidentului faţă de summitul lui Vladimir Putin cu Xi Jinping, care a plecat miercuri de la Moscova, potrivit agenţiilor ruse de presă, după o vizită de stat de două zile, puternic simbolică, în toiul războiului rus din Ucraina, vizitată de premierul japonez Fumio Kishida, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul lui Xi Jinping a decolat de la Aeroportul Vnukovo, după ce a fost salutat de o gardă de onoare, care a cântat imnurile naţionale rus şi chinez, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Oficiali guvernamentali ruşi de rang înalt au asistat la decolare.

Kremlinul subliniază că nu este surprins de reacţia ”ostilă” a ţărilor din Occident după summitul ruso-chinez de marţi, în care Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au afişat alianţa, în plin Război în Ucraina.

”În ceea ce priveşte reacţia ţărilor din Occidentul colectiv, faptul că reacţia lor cu privire la toate subiectele a fost de natură inamicală şi ostilă nu este o noutate pentru nimeni”, apreciază un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ERĂ NOUĂ

În cursul acestei vizite, Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat, marţi, intrarea într-o ”eră nouă” a relaţiei lor ”speciale” împotriva Occidentului.

Liderul de la Kremlin a aprobat cu prudenţă planul chinez de rezolvare a conflictului din Ucraina şi a acuzat Kievul de faptul că-l respinge.

În lipsa unor progrese în Ucraina, summitul viza înainte de toate să arate soliditatea relaţiilor Rusiei cu China, într-un context de tensiuni puternice între aceste ţări şi Occident.

Într-o ”Declaraţie comună” cu accente, pe alocuri, de Război Rece, cei doi lideri au atacat aprig Occidentul şi au acuzat Statele Unite de ”subminarea” securităţii internaţionale cu scopul de a-şi conserva ”avantajul militar” şi şi-au exprimat ”îngrijorarea” faţă de prezenţa tot mai mare a NATO în Asia.

Vizita la Moscova a lui Xi Jinping a constituit o susţinere importantă a şefului statului rus, vizat de săptămâna trecută de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Vizita preşedintelui chinez în Rusia intervine în momentul în care aceasta şi-a reorientat masiv economia către China, pentru a ocoli sancţiunile internţaionale care i-au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei.

În acest context, Vladimir Putin a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu Xi Jinping asupra uriaşului proiect al gazoductului Forţa Siberiei 2, care va permite Rusiei să furnizeze 50 de miliarde de metri cubi suplimentari de gaze naturale pe an.

Putin - tratat ca un paria de către Occident după ce a lansat Războiul din Ucraina - poate conta pe Beijing pentru a sparge izolarea.

Xi Jinping l-a invitat pe omologul său în vizită în china ”anul acesta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.