Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost torturat, iar apoi a fost ”decapitat” în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, scria miercuri cotidianul turc proguvernamental Yeni Safak, care precizează că a avut acces la o înregistrare audio a faptelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Editorialistul, un critic al Riadului, s-a dus la consulat pe 2 octombrie, cu demersuri administrative în vederea căsătoriei sale cu o turcă. El nu a mai fost văzut de atunci.

Ziarul scrie că a avut acces la înregistrări audio cu ceea ce s-a întâmplat în consulat.

Potrivit Yeni Safak, Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu, în care agenţi saudiţi i-au tăiat degetele.

După aceea, jurnalistul a fost ”decapitat”, potrivit acestui cotdian proguvernamental, care nu precizează cum a avut acces la aceste înregistrări.

Oficiali turci au acuzat Riadul că a pus o echipă special trimisă la faţa locului să-l asasineze pe jurnalist, însă autorităţile saudite au dezminţit.

Unele publicaţii - inclusiv cotidianul american The Washington Post (WP), la care scria Khashoggi - au dezvăluit anterior existenţa unor înregistrări audio şi video care ar dovedi că jurnalistul a fost ”interogat, torturat şi apoi ucis” în interiorul consulatului, după care corpul i-a fost dezmembrat.

Însă este pentru prima oară când o publicaţie turcă afirmă că a avut acces la asemenea înregistrări.

Potrivit Yeni Safak, consulul saudit Mohammad Al-Otaibi poate fi auzit într-una dintre înregistrări spunând ”faceţi asta afară, îmi veţi face probleme”. Iar un bărbat neidentificat îi răspunde ”dacă vrei să rămâii în viaţă când te întorci în Arabia Saudită, taci”.

Al-Otaibi a părăsit Istanbulul marţi.

Presa americană afirmă că Arabia Saudită, a cărei imagine a fost foarte afectată de acest caz, ar intenţiona să recunoască moartea jurnalistului în timpul unui interogatoriu care s-ar fi terminat rău, în consulat.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a sosit miercuri la Ankara, din Arabia Saudită, şi a discutat cu oficiali turci despre dispariţia jurnalistului.

Pompeo s-a întâlnit cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, în timp ce presa proguvernamentală publică noi dezvăluiri, copleşitoare pentru Riad, despre torturarea şi asasinarea de către agenţi saudiţi a lui Jamal Khashoggi în sonsulatul ţării sale la istanbul, pe 2 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.