Hackerul Guccifer a fost condamnat joi la 52 de luni de închisoare de către o instanţă federală americană din Alexandria, Virginia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna mai, hackerul român a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru mai multe acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice, după ce a fost extrădat de către autorităţile române.

Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”.

”Compromiterea serverului lui Hillary Clinton a fost o operaţiune extrem de uşoară pentru mine, de fapt era o treabă uşoară pentru oricine ar fi încercat”, a declarat hackerul român.

Însă, directorul FBI a dezminţit la începutul lunii iulie faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei.

”Nu a avut acces. A recunoscut că a fost vorba de o minciună”, a declarat atunci directorul FBI, James Comey.

Procurorii americani susţin că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane în perioada 2012-2014.

Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal. 

Guccifer a devenit cunoscut în urmă cu trei ani, atunci când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă.

De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Lehel ispăşea deja în România o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dispusă în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a menţinut decizia din iunie 2014 a Tribunalului Bucureşti în cazul lui Lehel.

Tribunalul l-a condamnat atunci la patru ani de închisoare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior, şi a constatat că Marcel Lazăr Lehel a mai fost condamnat, în 2012, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete. Astfel, pedeapsa finală a ajuns la şapte ani închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.