Joe Biden urmează să fie învestit drept al 46-lea preşedinte al Statelor Unite într-o ceremonie în cadrul căreia va depune jurământul, potrivit tradiţiei, cu mâna pe Biblie - şi anume o Biblie de la Rheims–Douai (Douay–Rheims) de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, care sunt protestanţi, viitorul preşedinte american - la fel ca John Kennedy înaintea sa - este catolic.

La Douai (Douay), în nordul Franţei, a fost tradusă Biblia pentru prima oară în engleză, iar această versiune - revizuită de multe ori de atunci - se află în continuare în bibliotecile multor anglosaxoni.

”Începând din 1562, Douai găzduieşte un colegiu englez înfiinţat de către William Allen, un catolic britanic care s-a refugiat în acest oraş”, declară Jean Vilbas, custodele Bibliotecii din Douai.

”Lui William Allen îi vine ideea să instaleze un seminar în vederea formării preoţilor englezi. Aceştia din urmă sunt trimişi, apoi, în Anglia pentru a recatoliza ţara”, spune el.

”Cealaltă mare întreprindere a sa este traducerea Bibliei. În acest scop, el a constituit o echipă de teologi. Treizeci de ani mai târziu şi în pofida unui exil temporar la Reims”, mai declară el.

O BIBLIE DE FAMILIE

Potrivit site-ului american Today.com, Joe Biden urmează să folosească o Biblie prezentă în familia sa de 127 de ani.

Este vorba despre un exemplar uriaş al traducerii de la Douai-Reims, cu o grosime de 12,5 centimetri, pe care politicianul l-a folosit la toate învestirile sale din 1973 încoace.

În pofida faptului că nu sunt obligaţi în mod oficial să facă acest lucru, aproape toţi preşedinţii americani au depus jurământul cu mâna pe Biblie, alegând de fiecare dată un exemplar semnificativ.

Barack Obama, de exemplu, a depus jurământul cu mâna pe Bibliile lui Lincoln şi Martin Luther King.

Kamala Harris urmează să depună jurământul cu mâna pe o Biblie care i-a apaţinut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.