Guvernul Republicii Moldova a avizat pozitiv introducerea în Constituţie a unor amendamente cu privire la orientarea proeuropeană a ţării, decizie criticată dur de preşedintele Igor Dodon, care susţine că Guvernul a comis un act contrar voinţei poporului, fiind "o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preambulul şi articolul 1 din Constituţie vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova, prevede iniţiativa avizată pozitiv, miercuri, de Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică, mai prevede articolul respectiv.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dododn, susţine că Guvernul, în frunte cu Pavel Filip, "a comis un act contrar voinţei poporului", care reprezintă "o provocare ce are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti".

"Nici majoritatea parlamentară actuală, nici Guvernul nu dispun de suficientă legitimitate să adopte decizii de importanţă crucială din numele întregului popor al Moldovei. (...) Orice amendamente la Constituţie cu privire la vectorul de politică externă a ţării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde fără doar şi poate. Din aceste considerente, majoritatea guvernamentală evită calea plebiscitului. În calitate de preşedinte al ţării şi garant al Constituţiei ţării, voi bloca realizarea acestei iniţiative, folosind în acest scop toate modalităţile legale", a scris Dodon pe Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.