Directorul FBI James B. Comey a informat Congresul duminică după-amiaza - cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale - că în urma examinării tuturor noilor e-mailuri ale lui Hillary Clinton, Biroul îşi menţine constatările anterioare şi nu recomandă declanşarea unei urmăriri penale, îndepărtând astfel un văl de incertitudine care a umbrit campania candidatei democrate la preşedinţia Statelor Unite, relatează The Associated Press

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată congresmenilor cu două zile înainte de scrutinul prezidenţial, Comey afirmă că anchetatorii au lucrat "zi şi noapte" să examineze e-mailurile găsite pe un dispozitiv folosit de fostul congresman Anthony Weiner - anchetat într-un scandal sexual, soţul lui Huma Abedin, o apropiată colaboratoare a democratei - trimise sau primite de Clinton.

"Noi nu ne-am schimbat concluziile pe care le-am prezentat în iulie" cu privire la modul cum şi-a gestionat Clinton mesageria electronică pe când era secretar de Stat, precizează şeful poliţiei federale în această scrisoare, citat de Washington Post

Echipa de campanie a lui Clinton a salutat imediat anunţul directorului FBI.

"Ne bucurăm că această chestiune s-a rezolvat", a declarat Jennifer Palmieri, directoarea de comunicare a lui Clinton, pentru reporteri care însoţesc echipa de campanie în Ohio.

Clinton s-a înfuriat din cauza deciziei lui Comey de a alerta Congresul, la sfârşitul lunii trecute, cu privire la faptul că FBI-ul examina noi materiale, pe care a catalogat-o ca "fără precedent" şi "profund tulburătoare".

Această decizie a făcut ţăndări avansul pe care Clinton îl avea în sondaje şi l-a impulsionat pe rivalul ei republican Donald Trump.

Trump a aterizat în Minnesota, la un miting, după anunţul lui Comey.

El nu a menţionat decizia FBI şi a continuat să insiste - fără vreo probă - că Hillary Clinton ar urma să fie anchetată în timpul eventualei ei preşedinţii.

"Ea este protejată de un sistem falsificat", a declarat el. "Nici măcar nu ar fi trebuit să i se permită să candideze la preşedinţie", a adăugat magnatul în domeniul imobiliar.

FBI-ul a început să ancheteze cu privire la modul cum a fost gestionat materialul clasificat pe serverul privat al lui Clinton, în New York, după ce democrata a anunţat că intră în cursa pentru preşedinţie, în aprilie 2015.

În iulie, într-o declaraţie publică fără precedent despre un caz în curs, Comey - un republican instalat în funcţie de administraţia Obama - anunţa că nu recomandă declanşarea urmăririi penale împotriva lui Clinton şi spunea că nu a luat această decizie "nici măcar la mustaţă".

Însă el a criticat-o dur atât pe Clinton, cât şi echipa ei, din cauza "neglijenţei extreme" de care au dat dovadă în gestionarea secretelor naţionale.

Clinton părea să se îndrepte către o victorie zdrobitoare înainte ca FBI-ul să redeschidă ancheta, însă anunţul lui Comey i-a tăiat impulsul.

De atunci, cotele lor în sondajele de la nivel naţional şi de la nivelul statelor-cheie s-au apropiat, deşi Clinton pare să aibă un avans în faţa lui Trump în ultimele momente ale campaniei.

Într-un discurs pe care l-a susţinut duminică dimineaţa la o biserică afroamericană, Clinton i-a îndemnat pe alegători să aleagă "unitatea în detrimentul disensiunii", încercând astfel să încheie o campanie caustică într-o notă care să inspire.

Ea a avertizat că moştenirea preşedintelui Barack Obama este în discuţie, în cadrul unei strategii prin care urmăreşte să-şi consolideze poziţia în rândul comunităţii afroamericane, care ar putea să fie mai puţin etuziasmată de ea decât de primul preşedinte de culoare din istoria americană.

"Dacă venim cu o viziune comună, o credinţă comună, vom găsi un teren comun", a subliniat ea.

Fosta Primă Doamnă a participat la un miting alături de superstarul din baschet LeBron James, în statul lui natal, Ohio, şi intenţionează să participe la un miting, în New Hampshire, împreună cu Khizr Khan - tatăl militarului musulman ucis în luptă -, care a prezentat un adevărat rechizitoriu, usturător, la Convenţia democrată, împotriva lui Trump, în urma unei polemici declanşate de miliardar.

Aliaţi electrizanţi ai democratei au străbătut ţara pentru a-i face campanie, inclusiv preşedintele Barack Obama, căruia i s-a alăturat, la un miting în Florida, muzicianul Stevie Wonder.

Până către finalul acestui ultim weekend de campanie, peste 41 de milioane de americani au votat deja anticipat.

Trump şi-a început ziua furibund, cu un miting în Iowa, un stat-cheie în care pare că se află pe o poziţie puternică.

El intenţionează, de asemenea, să participe la mitinguri în Minnesota, Michigan şi Pennsylvania - trei state care votează în mod tradiţional cu democraţii în alegerile prezidenţiale -, dar şi în Virginia, un stat în care, crede echipa de campanie a lui Clinton, democrata are o poziţie solidă.

Directoarea campaniei lui Trump, Kellyanne Conway, a declarat sâmbătă pentru presă că miliardarul intenţionează să-şi menţină actualul ritm frenetic până în ziua alegerilor.

După ce va vota la New York marţi dimineaţa, Trump urmează să întoarcă în Pennsylvania, Michigan, Ohio, North Carolina şi New Hampshire, a anunţat Conway.

Miliardarul populist a fost criticat dur din cauza unei reclame care afirmă că "establishmentul are trilioane de dolari în joc în aceste alegeri" şi în care apar imagini cu miliardarul George Soros, preşedinta Rezervei federale Janet Yellen şi CEO-ul Goldman Sachs Lloyd Blankfein - toţi evrei.

Consiliul Naţional Evreiesc Democrat (NJDC) a denunţat folosirea unor stereotipuri antisemitice în acest spot drept "şocantă şi periculoasă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.