Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului până la o decizie finală în dosarul în care este cercetat, decizia fiind luată de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani, la solicitarea procurorului de caz, transmite Pro TV Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Consider că decizia este una legală. În acest dosar urmează să fie audiaţi martori care sunt în legături de serviciu cu acesta", a declarat procurorul Victoria Furtună.

La rândul său, Dorin Chirtoacă a afirmat că se aştepta la o asemenea decizie, pentru că "se vedea o presiune enormă din partea procurorului".

"Chiar dacă nu aş fi fost suspendat din funcţie, nu aş fi mers la serviciu în perioada acestui dosar", a spus el, adăugând că va contesta decizia la Curtea de Apel.

Dorin ChirtoacĂ a fost reţinut în 25 mai de procurorii anticorupţie în dosarul parcărilor cu plată, fiind suspectat de trafic de influenţă. A doua zi, Judecătoria Buiucani l-a plasat în arest la domiciliu, măsură care este încă în vigoare. Recent, primarului i-a mai fost adusă o invinuire, aceea de luare de mită.

Săptămâna trecută procurorii au trimis dosarul in judecata. Într-un mesaj pe Facebook, Dorin Chirtoacă îi acuza pe procurori de abuz. El susţine că aceştia au trimis dosarul său în instanţă, fără ca el sau avocaţii săi să-l citească, fapt ce ar fi ilegal. Edilul se aşteaptă ca in august să fie pronunţată sentinţa în cazul său.

Procurorii anticorupţie susţin însă că avocaţii primarului ar fi tergiversat intenţionat examinarea probelor.

Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

Potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupţie, Consiliul Muncipal Chişinău a aprobat în perioada 2014-2015 studiul final şi principiile generale de implementare a strategiei pe termen lung de parcare şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului rpivat pentru amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în Chişinău.

În acest sens, omul de afaceri Alexandr Pincevschi s-a întâlnit în primăvara anului 2015 cu şeful Direcţiei Generale de Transport Public a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi, care a fost coleg de clasă şi a menţinut relaţii apropiate cu Dorin Chirtoacă. În timpul întâlnirii, omul de afaceri l-a rugat pe Gamreţchi să intervină pe lângă primar pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Gamreţchi i-a comunicat lui Pincevschi că ar putea să-l convingă pe primar în schimbul a 26% din capitalul social al companiei ce avea să câştige licitaţia pentru parcările cu plată din Chişinău.

Şeful Direcţiei Generale de Transport Public înfiinţează o companie offshore în Cipru, care devine asociat cu 26% din acţiuni la compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH. Tocmai aceste acţiuni au reprezentat recompensa pentru semnarea parteneriatului public-privat cu Primăria Chişinăului.

De asemenea, 13% din acţiuni reveneau primarului Chirtoacă, iar alte 13% ajungea în controlul lui Gamreţchi.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.