Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a cerut adminstraţiei sale să înceapă procesul de eliminare a tratamentului special de care beneficiază Hong Kongul, ca reacţie la planul Chinei de a impune o nouă lege de securitate naţională fostei colonii britanice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a făcut anunţul într-o conferinţă de presă susţinută la Casa Albă, afirmând că China şi-a încălcat cuvântul în privinţa autonomiei Hong Kongului. Preşedintele a spus că măsura sa împotriva Hong Kongului este o tragedie pentru populaţia din Hong Kong, pentru China şi pentru lume.

”Vom lua măsuri pentru revocarea tratamentului preferenţial al Hong Kongului”, a spus Trump, adăugând că Statele Unite vor impune sancţiuni împotriva persoanelor considerate responsabile de reducerea autonomiei oraşului.

Măsura lui Trump survine planurilor Chinei de a impune o nouă lege de securitate naţională la Hong Kong. Secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat că teritoriul nu mai poate beneficia de tratamentul special, potrivit legislaţiei americane, care i-a permis să rămână un centru finnciar global.

Trump a declarat că cere administraţiei sale să înceapă procesul de eliminare a acordurilor cu Hong Kongul, de la regimul privind extrădările la controlul exporturilor.

Preşedintele a mai spus că va emite o proclamaţie, vineri, pentru a proteja mai bine cercetările vitale ale universităţilor, prin suspendarea intrării în Statele Unite a unor cetăţeni străini din China identificaţi ca riscuri de securitate.

Surse apropiate situaţiei, inclusiv un oficial actual al administraţiei, au declarat joi că măsura, care era aşteptată, va afecta 3.000-5.000 de studenţi chinezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.