Donald John Trump devine vineri al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, după o campanie care a divizat profund ţara, un scrutin al cărui rezultat a luat prin surprindere o lume întreagă şi o tranziţie care s-a desfăşurat mai mult pe Twitter, scrie Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de prânz (19 ora României), Barack Obama îi va preda conducerea celei mai puternice naţiuni din lume unui om care a promis că îi va distruge realizările de care este cel mai mândru.

Învestirea în funcţie este „unul dintre cele mai importante puncte de cotitură” în conştiinţa politică a SUA, a apreciat William Seale.

Circa 900.000 de oameni sunt aşteptaţi în capitala Statelor Unite, pentru ceremonia de învestire, mai puţin de jumătatate faţă de numărul celor care au asistat la învestirea lui Barack Obama pentru primul mandat.

Preşedintele-ales îşi va începe ziua cu un mic dejun privat la Blair House, la care vor lua parte rudele şi prietenii săi. El va merge apoi la o slujbă la o biserică din apropiere, înainte de a merge la Casa Albă, pentru a se întâlni cu preşedintele Barack Obama.

Între timp, familia Obama va strange cei aproximativ 100 de angajaţi ai Casei Albe în State Dining Room, pentru a-şi lua la revedere. Echipa ar urma să îi dea familiei prezidenţiale un dar. De regulă, este vorba de o cutie din lemn, sculptată manual, cu două drapele americane: cel arborat în prima zi de mandat a lui Obama şi cel arborat în ultima zi.

Unul dintre momentele cele mai atent urmărite ale zilei va fi deplasarea cu limuzina de la Casa Albă la Capitoliu. Obama şi Trump vor merge în aceeaşi maşină, sub privirile a mii de oameni.

Ceremonia de învestire, ce va avea loc în faţa aripii vestice a Capitoliului, va începe la ora 11.30 (18.30 ora României).

Trump va depune jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John G. Roberts . El va jura pe două Biblii: cea care i-a fost dăruită de mama sa, în 1955, şi cea a lui Abraham Lincoln.

Vicepreşedintele său, Mike Pence, va fi învestit în funcţie de judecătorul de la Curtea Supremă Clarence Thomas, un simbol conservator detestat de mulţi liberali.

După aceea, Trump şi Pence vor rosti discursuri. 

După învestirea noului preşedinte, soţii Obama îşi vor lua la revedere şi vor pleca din faţa aripii estice a Capitoliului, unde vor urca la bordul elicopterului prezidenţial pentru ultima dată. Vor fi duşi la baza aeriană Join Base Andrews, de unde vor pleca la bordul avionului prezidenţial, ce nu va mai purta numele Air Force One, până la Palm Springs, California, unde vor petrece o scurtă vacanţă.

După ceremonie, preşedinte-ales, membrii administraţiei sale şi prietenii lor vor lua prânzul în Rotonda Capitoliului, după care Trump va trece în revistă forţele armate. 

Peste 8.000 de persoane sunt aşteptate să mărşăluiască pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de Trump ce va începe la ora locală 15 (22 ora României). Parada, la care vor lua parte reprezdentanţi ai tuturor forţelor armate din ţară, îi va conduce pe preşedinte şi vicepreşedinte de la Capitoliu la Casa Albă.

Când Obama a fost învestit în funcţie, el şi Prima Doamnă au coborât din limuzina blindată şi au mers pe jos o parte din paradă.

Echipa lui Trump nu a precizat încă dacă va face la fel.

După ce va ajunge la Casa Albă, Trump ar urma să se odihnească şi să se schimbe pentru baluri. Este posibil să profite de acest timp pentru a emite ordine executive, aşa cum a făcut şi Obama în urmă cu opt ani.

Ziua se va încheia cu cele două baluri oficiale de învestire, la Centrul de Convenţie Walter E. Washington, precum şi Balul Forţelor Armate, la National Building Museum. Donald şi Melania Trump vor dansa la fiecare dintre aceste baluri, iar preşedintele-ales ar urma să rostească discursuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.