Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, a denunţat sâmbătă, la Munchen, "reacţia absurdă şi isterică" a Statelor Unite, care au doborât un balon chinezesc cu un avion de vânătoare, un incident care l-a făcut pe secretarul american de stat Antony Blinken să-şi anuleze în ultimul moment o vizită planificată la Beijing.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Există multe baloane pe cer, din diferite ţări. Vreţi să le doborâţi pe fiecare dintre ele? Acest lucru nu arată că America este puternică", a declarat Wang Yi la Conferinţa de Securitate de la Munchen, dând din nou asigurări că balonul doborât pe cerul american era destinat unei utilizări "civile", relatează AFP.

În opinia lui Wang Yi, "este vorba 100% de un abuz în ceea ce priveşte utilizarea forţei, este o încălcare a cutumelor internaţionale, în special a Convenţiei de la Chicago privind aviaţia civilă", care datează din 1944.

Balonul chinezesc, pe care Washingtonul îl suspecta de spionaj, a fost doborât la 4 februarie de un avion de vânătoare american. China şi-a exprimat "o puternică nemulţumire", susţinând că era un simplu balon meteorologic care a intrat din greşeală în spaţiul aerian american.

"Îndemnăm SUA să nu mai facă astfel de lucruri absurde doar pentru a distrage atenţia de la problemele sale interne", a avertizat Wang Yi. "Am cerut SUA să gestioneze această situaţie într-un mod calm şi profesionist. Din păcate, SUA ignoră aceste fapte şi folosesc avioane de luptă avansate pentru a doborî un balon cu rachetele lor, ceea ce mi se pare absurd şi isteric", a punctat diplomatul cu rangul cel mai înalt din China.

La 1 ianuarie 2023, Wang a fost numit director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez (PCC), devenind astfel diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, sub conducerea directă a secretarului general al PCC, care este Xi Jinping. Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, este considerat al doilea diplomat ca rang al ţării, după Wang Yi.

După ce Antony Blinken şi-a anulat vizita la Beijing, în urma scandalului legat de balon, existau speculaţii că s-ar putea întâlni cu Wang Yi la Munchen, în încercarea de a reîncălzi relaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.