David Ali Sonboly a planificat timp de un an atacul pe care l-a comis vineri seara la Munchen, au anunţat duminică anchetatorii, relatează The Associated Press. De asemenea, anchetatorii au confirmat că tânărul a primit tratament psihiatric anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anchetatorul bavarez Robert Heimberger a spus că adolescentul în vârstă de 18 ani - pe care l-a identificat drept "David S." - a vizitat o şcoală în care fusese comis un atac armat, în localitatea Winnenden, şi a făcut fotografii.

Atacatorul, care probabil a achiziţionat arma pe piaţa "internetului negru", era un jucător pasionat de jocuri video de tir, inclusiv "Counter-Strike: Source", a precizat Heimberger.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii din Munchen, Thomas Steinkraus-Koch, a declarat că nu există, în continuare, probe cu privire la o motivaţie politică a atacului.

Atacatorul nu şi-a ales victimele, a subliniat Steinkraus-Koch.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că tânărul "a primit un tratament psihiatric, în mediu spitalicesc, în 2015, timp de două luni, după ce a primit îngrijiri în ambulatoriu", a declarat Steinkraus-Koch

"Suspectul se temea de contactul cu ceilalţi" şi a suferit, de asemenea, de depresie, a mai spus Steinkraus-Koch.

CITEŞTE ŞI: Zone de umbră în jurul autorului atacului de la Munchen David Ali Sonboly

Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann a declarat anterior că este necesar ca Germania să poată să recurgă la armată în perioade de criză, precum atacul armat în masă de la mallul Olympia din Munchen din noaptea de vineri spre sâmbătă.

El a declarat pentru ziarul Welt am Sonntag că reglementările sunt depăşite, "într-o democraţie absolut stabilă ca cea din ţara noastră".

"În situaţii extreme - ca de exemplu atacurile teroriste de la Paris şi Bruxelles -, ar trebui să putem să apelăm şi la Bundeswehr în Germania", a spus ministrul.

"Nu are niciun sens să spunem că respingem în mod categoric acest lucru", a insistat el.

Herrmann a îndemnat duminică la modificarea Constituţiei, pentru ca Germania să poată să mobilizeze armata în sprijinul poliţiei, în timpul unor atacuri armate în masă precum cel de vineri seara.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a sugerat, tot duminică - în pofida faptului că Snoboly a folosit o armă pe care şi-a procurat-o ilegal - că este necesar ca Germania să impună un control asupra armelor de foc şi mai strict decât în prezent.

CITEŞTE ŞI: CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor după atacul armat de la mallul din Munchen

"Avem nevoie să facem tot ceea ce va fi posibil pentru a opri accesul la arme letale şi să le controlăm strict", a declarat el pentru grupul de presă Funke.

"Cum a putut un băiat în vârstă de 18 ani instabil (psihic) sau chiar bolnav mintal să intre în posesia unei arme de foc?", s-a întrebat vicecancelarul german.

David Ali Sonboly a deschis focul vineri seara asupra unui grup de persoane, la ieşirea dintr-un restaurant McDonald's şi apoi în centrul comercial Olympia.

El a omorât nouă persoane, după care s-a sinucis, în timp ce poliţia îl căuta să-l aresteze. Între persoanele pe care le-a ucis sunt trei kosovari, trei turci şi un grec.

În total 35 de persoane au fost rănite, inclusiv în centrul oraşului, unde s-a instalat panica după atac.

În rucsacul pe care-l purta, anchetatorii au găsit aproximativ 300 de gloanţe, ceea ce înseamnă că bilanţul ar fi putut să fie mult mai mare.

Poliţia urmează să stabilească modul în care tânărul a putut să-şi procure arma - un pistol de tip Glock 17, de calibrul nouă milimetri -, pe care a dobândit-o în mod ilegal. Numărul acestei serii este limitat.

Tânărul era obsedat de atacurile armate în masă. Anchetatorii au găsit în camera sa documente despre norvegianul Anders Behring Breivik, care a omorât 77 de oameni, mai ales tineri, în 2011.

Adolescentul a acţionat singur şi şi-a atras victimele într-o capcană, după ce a piratat contul pe Facebook al unei tinere. El le-a promis bonuri de reducere într-un fast-food din mall.

O dezbatere este deja în curs în Germania pe tema necesităţii înăspririi legislaţiei cu privire la armele de foc.

Munchenul a fost plasat în stare de asediu timp de mai multe ore în noaptea de vineri spre sâmbătă, deoarece poliţia a anunţat mai mult timp că mai mulţi atacatori au fugit.

Germania se află în continuare sub şocul atacului.

Tragedia de la Munchen a avut loc la doar patru zile după un atac cu un topor comis într-un tren regional, tot în Bavaria, de către un tânăr jihadist în vârstă de 17 ani.

Atacul a fost comis, de asemenea, în contextul unor temeri puternice cu privire la riscul unor atentate în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.