Casa Albă a confirmat, joi, că cel de-al doilea set de documente clasificate au fost găsite de avocaţii preşedintelui Joe Biden în garajul acestuia din Wilmington, Delaware, informează BBC. Ulterior, procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a anunţat că a numit un procuror special care să se ocupe de investigaţia în legătură cu modul în care actualul şef al Casei Albe a gestionat documente sensibile din perioada în care era vicepreşedinte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special care să investigheze cum a gestionat Joe Biden documentele guvernamentale sensibile

Anterior, presa americană anunţase că a fost găsit un al doilea set de documente sensibile depozitate într-un loc nepotrivit, dar nu se cunoştea locaţia.

CITEȘTE ȘI CNN: Echipa juridică a lui Biden a găsit un alt pachet de documente guvernamentale într-o a doua locaţie

"Avocaţii au descoperit printre documentele personale şi politice un număr mic de documente suplimentare ale administraţiei Obama-Biden care erau marcate ca fiind clasificate", a declarat într-un comunicat Richard Sauber, consilier special al preşedintelui Biden. "Toate aceste documente, cu excepţia unuia, au fost găsite în spaţiul de depozitare din garajul reşedinţei preşedintelui din Wilmington. Un document constând dintr-o singură pagină a fost descoperit printre materialele depozitate într-o cameră adiacentă", a precizat avocatul.

Administraţia a cooperat pe deplin pentru a se asigura că dosarele sunt tratate în mod corespunzător, a adăugat Sauber.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut, pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor. Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de "consilier special al preşedintelui".

Iniţial, avocaţii lui Joe Biden au găsit documente confidenţiale, din perioada în care a fost vicepreşedinte, într-un birou privat pe care îl avea la sediul unui think tank. Descoperirea a fost făcută la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial. Apoi, avocaţii s-au dus să caute şi într-o a doua locaţie folosită de Joe Biden şi au găsit alte documente de interes pentru oficialii federali care analizează această chestiune, a relatat, miercuri, pe surse, CNN. 

Potrivit NBC, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo.

Descoperirea iniţailă a documentelor clasificate, în noiembrie, a declanşat semnale de alarmă în interiorul Casei Albe, unde doar un cerc restrâns de consilieri şi avocaţi erau la curent cu această chestiune. Ca urmare, a fost lansat un efort de căutare a altor locaţii în care ar fi putut fi depozitate documente din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedinte.

CITEȘTE ȘI CNN: Documentele găsite în biroul privat al lui Biden erau materiale ale serviciilor secrete americane legate de Ucraina, Iran şi Marea Britanie

Preşedintele Joe Biden, aflat joi, faţă în faţă cu jurnaliştii de la Casa Albă, la scurt timp după ce Casa Albă confirmase că au fost găsite noi documente clasificate în garajul casei sale din Delaware, a fost nevoit să aibă o primă reacţie şi a încercat să minimizeze gravitatea faptelor, asigurând totodată că va colabora pe deplin cu autorităţile competente.

CITEȘTE ȘI Reacţia lui Joe Biden, după descoperirea unui nou set de documente clasificate în garajul locuinţei sale: "Nu stăteau în stradă"

În afară de jena politică evidentă a preşedintelui Joe Biden şi de acuzaţiile inevitabile de ipocrizie, descoperirea documentelor clasificate în locaţii private folosite de el ridică pentru Casa Albă câteva întrebări serioase, relatează Gary O'Donoghue, corespondentul BBC la Washington.

CITEȘTE ȘI BBC: Trei întrebări la care Biden trebuie să răspundă în scandalul documentelor clasificate

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.