Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat o nouă aşezare în Înălţimile Golan, numită după preşedintele american Donald Trump – „Trump Heights”, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ceremonia de duminică, Netanyahu a declarat că Trump Heights îl va onora pe Trump pentru decizia sa de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriului.

Încă nu au început lucrările de construcţie însă un semn cu numele lui Trump şi steagurile Israelului şi SUA a fost inaugurat.

Criticii au numit această decizie ca fiind o mişcare de publicitate fără nicio autoritate legală.

Israelul a capturat Înălţimile Golan de la Siria în războiul din 1967. În martie, SUA au devenit primul stat care a recunoscut suveranitatea Israelului în zonă de când aceasta a fost anexată în 1981.

„Este o zi istorică”, a declarat Netanyahu, numindu-l pe Trump „un prieten al Israelului”.

Ambasadorul american David Friedman, care a participat la ceremonie, a numit aşezarea ca fiind „meritorie, dar apreciată foarte mult”.

Netanyahu a promis în aprilie că o nouă aşezare va fi numită după Trump.

Regiunea este localizată la 60 de kilometri de capitala siriană Damasc şi are în jur de 1.000 de kilometri pătraţi.

Noua aşezare va fi construită în apropiere de Kela, în nordul Înălţimilor Golan.

Duminică, guvernul israelian a aprobat rezoluţia lui Netanyahu pentru „o iniţiativă de a crea” o nouă comunitate în Înălţimile Golan.

Însă rezoluţia nu declară Trump Heights ca fiind o aşezare şi momentan nu au fost alocate fonduri pentru construcţii.

Oponenţii politici ai lui Netanyahu au remarcat că, legal, nu pot fi create noi localităţi înainte de alegerile din septembrie din Israel.

„Oricine citeşte documentele oficiale ale acestei decizii „istorice”, va observa ca nu este decât o politică falsă fără obligaţii legale”, a declarat fostul secretar al guvernului, Zvi Hauser.

„Să sperăm că preşedintele Trump nu ştie că numele său este folosit pentru acest exerciţiu de relaţii publice”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.