După o campanie electorală marcată de tensiune, de un discurs al urii, lipsită de substanţă politică şi zguduită de nenumărate scandaluri, peste 200 de milioane de americani îşi pun speranţele într-un preşedinte care poate să vindece Statele Unite. Pentru Trump naţiunea este reprezentată de oraşele industriale lăsate în ruină şi de valul continuu de imigranţi ilegali, care fură locurile de muncă ale unor americani cinstiţi. Însă, Hillary vede o naţiune cu un trecut întunecat, care trebuie să evolueze spre idealurile liberale ale toleranţei şi deschiderii. În final, americanii au de ales între doi candidaţi imperfecţi, plini de temeri şi insecurităţi, pe care încearcă totuşi se le ascundă sub un caracter megaloman sau o manie a secretelor, scrie presa din SUA în ziua alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ziua scrutinului prezidenţial, aproximativ 180 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, în vreme ce peste 20 de milioane de americani au ales deja să voteze anticipat. Momentan, sondajele prevăd un avans uşor pentru prezidenţiabila democrată, însă în ultimele săptămâni cursa electorală a fost mai strânsă ca niciodată între Donald Trump şi Hillary Clinton. Următorul preşedinte este departe de un pariu sigur pentru Statele Unite.

Washington Post scrie că, în ultimele luni, americanii au fost invitaţi să-şi însuşească două viziuni extrem de distincte asupra naţiunii şi a modului în care viitorul preşedinte, fie el democrat sau republican, va vindeca Statele Unite.

Viziunea republicană este fără echivoc una întunecată - o naţiune mutilată, aşa cum a numit-o Donald Trump. Naţiunea este reprezentată de oraşe industriale lăsate în ruină, de o infrastructură distrusă de trecerea timpului, de valul necontenit de imigranţi, care fură locurile de muncă ale americanilor ”cinstiţi” şi supraaglomerează penitenciarele. Statele Unite sunt ameninţate de ucigaşii de poliţişti şi de jihadişti, exploatate de competitorii internaţionali şi umilite de "idioţenia" clasei conducătoare.

Pentru Trump, naţiunea se poate vindeca doar printr-o întoarcere în trecutul măreţ din cărţile de istorie. Scopul miliardarului republican este reconstruirea unei naţiuni pierdute, care este definită de un mod de viaţă distrus în ultimele decenii de ideologia liberală.

Viziunea democrată se încadrează ceva mai uşor în tradiţia concepţiei liberale asupra unei naţiuni, care evoluează în mod continuu şi în ciuda unui trecut întunecat încearcă să adopte idealurile de toleranţă şi transparenţă. Pentru Clinton, executivul are un rol activ în securizarea drepturilor individuale împotriva unor forme diverse de  asuprire socială şi în asigurarea unei egalităţi economice mai extinse.

Hillary Clinton propune că naţiunea se poate vindeca doar în viitor, în vreme ce rivalul ei republican vreo o întoarcere spre trecutul imaculat şi tradiţional.

Cele două viziuni la care aderă americanii sunt reprezentate fie de o naţiune mutilată, fie de un stat care evoluează şi creşte spre un viitor mai liber. Însă susţinătorii celor două viziuni asupra naţiunii au evitat un dialog real în ultimele luni, iar campania electorală a fost marcată de argumente sub forma celor 140 de caractere permise de Twitter.

NY Times relatează despre frenezia ultimei zile de campanie electorală pentru cei doi prezidenţiabili, în care democrata a ales să prezinte o imagine pozitivă şi optimistă asupra ultimelor luni din cursa pentru Casa Albă, în vreme ce miliardarul republican a vorbit despre presa vândută şi a atacat sistemul corupt de la Washington.

”Mâine, voi puteţi să votaţi pentru o naţiune plină de speranţă, tolerantă şi inimoasă. Valorile noastre de bază sunt testate în acest scrutin”, a declarat Hillary Clinton.

Republicanul Donald Trump a precizat că: ”Avem un sistem fraudat. Iar acum este responsabilitatea americanilor de a oferi dreptatea pe care o merităm la urnele de vot”.

Poate pentru prima dată în această campanie electorală, miliardarul republican a părut neaşteptat de vulnerabil în faţa susţinătorilor săi entuziaşti.

”Ei spun că vom avea un merit uriaş, chiar dacă câştigăm sau pierdem. Nu, nu, nu, nu. Nu vreau niciun merit dacă vom pierde”, a subliniat el.

The Atlantic întâmpină aşa-numita eră a misoginismului, dacă câştigătoare în cursa pentru Casa Albă va fi democrata Hillary Clinton. După 240 de ani de la naşterea naţiunii, o femeie are o şansă reală de a ocupa prima poziţie în stat şi de a deveni un model în costum pentru toate fetiţele din Statele Unite.

Însă, jurnaliştii americani avertizează că o victorie a democratei va deschide o cutie a bigotismului politic pentru acei politicieni sensibili, care nu vor accepta să fie conduşi de o femeie.

De cele mai multe ori, politicienii americani vor vedea o scurtătură în delegitimarea preşedintei, pe care o vor numi pur şi simplu o femeie isterică ajunsă la menopauză.

Victoria lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale nu va grăbi o eră a egalităţii de gen, aşa cum nici preşedintele Barack Obama nu a reuşit să elimine rasismul din Statele Unite. Sexismul politic este deja prea întâlnit pe tricourile de campanie republicane, inscripţionate cu mesaje precum: ”Viaţă de căţea - nu votaţi pentru una” sau ”KFC Hillary Special: două pulpe grase, două piepturi mici şi o aripă stângă”.

Preşedinţia Obama a permis intrarea în dezbaterea politică a unor probleme rasiale rămase nerezolvate, iar victoria lui Hillary Clinton ar aduce în discuţie plata egală şi importanţa concediului maternal în Statele Unite. În acest context, discursului urii şi ura de gen promovate de rivalul republican nu au ajutat la dispariţia tensiunii după finalizarea alegerilor pentru Casa Albă.

De asemenea, sexismul este mult mai acceptat social decât rasismul, iar politicienii nu vor evita să vadă toate eşecurile democratei prin prisma genului. Pericolul este unul clar, dacă o eventuală preşedinţie a lui Hillary Clinton va eşua, atunci o femeie va avea mai puţine şanse să fie nominalizată în viitor de Partidul Democrat.

NY Times avertizează că a venit momentul în care americanii trebuie să aleagă între doi candidaţi plini de temeri şi insecurităţi, în urma unei campanii electorale bizare, urâte şi dezamăgitoare.

Donald Trump era văzut drept vulgar, un om al peşterilor sau chiar un bufon înainte de a se lansa în campania prezidenţială. De asemenea, miliardarul republican era considerat un playboy, ci nu un predator sexual, care pipăie şi sărută în mod forţat femei necunoscute doar pentru că nimeni nu-l opreşte.

Însă, republicanul a reuşit în ultimele luni să exploateze instinctele primare ale unor alegători furioşi pe politicienii tradiţionali, a încurajat violenţa la evenimentele sale de campanie, şi-a exprimat liber ura faţă de jurnalişti şi lipsa de respect faţă de principiul democraţiei.

Hillary Clinton ar fi putut să ducă la capăt o campanie prezidenţială în care nu a cedat celor mai rele insticte ale sale şi nu a exploatat o secretomanie dăunătoare doar propriei imagini.

Democrata a ridicat un zid înalt în jurul secretelor sale şi s-a înconjurat pe persoane cu o atitudine dubioasă, precum David Brock sau Sidney Blumenthal.

Reprezentanţii campaniei democrate sunt îngrijoraţi că Hillary Clinton a devenit prea rece şi nu poate exprima sentimente autentice după luptele duse în Casa Albă sau la conducerea Departamentului de Stat.

Problema prezidenţiabilului republican este că alegătorii nu vor şti niciodată cu ce se vor alege la Casa Albă. În vreme ce, rivala sa democrată se lasă condusă de paranoia, un sentiment care se poate doar extinde în cazul unei victorii în prezidenţialele din SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.