Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu există ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei Cernobîl, în urma avertismentelor ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi ale serviciului de securitate ale ţării cu privire la o posibilă scurgere de radiaţii, după ce centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AIEA a anunţat că a fost informată de autorităţile ucrainene că centrala Cernobîl a fost debranşată de la reţeaua electrică, dar că nu a fost observat ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei, potrivit unei postări pe Twitter, a AIEA.

Avertismentele au venit ca răspuns la anunţurile făcute de operatorul energetic ucrainean Ukrenergo şi de compania nucleară de stat Energoatom, potrivit cărora centrala de la Cernobîl a fost ”deconectată complet” de la alimentarea cu electricitate. Astfel, sistemele de răcire care previn ”scurgerea de radiaţii” au fost puse în pericol.



”Nivelul de căldură a combustibilului uzat din rezervoare şi volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de alimentare cu electricitate”, se arată într-o declaraţie AIEA.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a repetat avertismentele Energoatom, potrivit cărora Cernobîl ”a pierdut toată alimentarea cu energie electrică” şi a făcut apel la comunitatea internaţională să ceară Rusiei ”încetarea focului” pentru a ”permite unităţilor de reparare să restabilească electricitatea”.

”Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobăl. După aceea, sistemele de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, scurgeri radioactive fiind astfel iminente”, avertizează într-un mesaj pe Twitter Kuleba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.