Donald Trump şi Kim Jong Un şi-au afişat înţelegerea în vederea ”întoarcerii paginii trecutului” marţi, într-un summit istoric în care au semnat un document comun - însă fără să se facă vreun progres major cu privire la arsenalul nuclear al Coreei de Nord, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre această miză crucială, după decenii de tensiuni în centrul cărora se află ambiţiile atomice ale Coreei de Nord, preşedintele american a dat asigurări că ”procesul” de ”denuclearizare” ar putea să înceapă acum ”foarte rapid”.

Însă formularea declaraţiei comune rămâne destul de vagă, inclusiv în ceea ce priveşte calendarul.

Ea reia precedente angajamente ale Phenianului - niciodată puse în aplicare -, fără să precizeze ca ”denuclearizarea” să fie ”verificabilă şi ireversibilă”, aşa cum cereau Statele Unite înaintea summitului din Singapore.

"Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi de nezdruncinat în favoarea unei denuclearizări complete a peninsulei coreene”, scrie în acest text, pe care cei doi lideri se angajează să-l pună în aplicare ”în totalitate” şi ”foarte rapid”.

În opinia lui Vipin Narang, un profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), ”Coreea de Nord nu a promis nimic în plus faţă de ultimii 25 de ani”.

”În acest stadiu nu există vreun motiv să credem că acest summit va conduce la ceva mai concret de-atât pe frontul dezarmării”, a declarat el pentru AFP.

Analişti şi istorici amintesc la unison că regimul de la Phenian este un adevărat maestru în arta promisiunilor nerespectate.

În 1994, iar apoi în 2004, acorduri au fost încheiate, însă niciunul dintre ele nu a fost pus vreodată în aplicare.

STRÂNGERE DE MÂNĂ FĂRĂ PRECEDENT

Întâlnirea - prima între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean - a fost marcată de strângeri de mână ”apăsate” între cei doi lideri, o imagine de neimaginat în urmă cu doar câteva luni, pe când schimbau ameninţări şi invective.

Kim Jong Un a apreciat că a ”dat pagina trecutului”, după ce a depăşit ”numeroase obstacole”, pentru a ajunge la această întâlnire, care este ”un preludiu al păcii”.

Donald Trump a salutat ”relaţia foarte specială” stabilită cu cel mai puternic om de la Phenian, care conduce ţara cu o mână de fier, la fel ca tatăl şi bunicul său, înaintea sa.

Zâmbind, preşedintele american a apreciat de asemenea că această ”întâlnire fantastică” s-a desfăşurat ”mai bine decât şi-ar fi imaginat oricine”, permiţând să se facă ”multe progrese”.

Donald Trump l-a acoperit pe Kim Jong Un în superlative şi cu semne de atenţie apăsate şi s-a declarat pregătit să-l invite la Casa Albă.

”Este o victorie enormă pentru Kim Jong Un, care a dat o adevărată lovitură cu întâlnirea sa faţă în faţă cu preşedintele” american, relevă Michael Kovrig, de la International Crisis Group (ICG) din Washington, subliniind că tatăl său şi bunicul său doar ”au visat la aşa ceva”.

”Pentru Statele Unite, ca şi pentru comunitatea internaţională, acesta este un punct de plecare pozitiv în vederea unor negocieri care ar urma să fie îndelungate şi dificile”, adaugă el.

Aceste negocieri, purtate, de partea americană, de către secretarul de Stat Mike Pompeo, un actor-cheie în relansarea dialogului cu Coreea de Nord, vor începe ”cât mai curând”, potrivit documentului comun.

China, principalul partener al Phenianului, a salutat imediat începutul unei ”noi istorii”, îndemnând-şi totodată vecinul la o ”denuclearizare totală”.

Trump şi Kim au discutat tump de aproape cinci ore, mai întâi într-un tête-à-tête, timp de aproximativ 40 de minute, iar apoi la o reuniune de lucru şi la prânz.

În meniu - un amestec savant de feluri occidentale şi asiatice - s-au aflat un cocteil de crevete, porc crocant în sos dulce-acrişor şi tartă cu ciocolată neagră.

Ajuns la putere fără cea mai mică experienţă diplomatică, Donald Trump şi-a asumat riscuri mari, mizând, în urmă cu trei luni, pe un summit cu Kim Jong Un, cu care a făcut schimb de ameninţări şi insulte luni de zile.

La un pic mai bine de 500 de zile de la instalarea sa la Casa Albă, el a jucat unul dintre momentele cele mai importante ale preşedinţiei sale pe scena internaţională, pe care şi-a pus o mulţime de lideri în spate, inclusiv aliaţi ai Statelor Unite.

RELAXAREA LUI KIM

Kim Jong Un, care nu a efectuat până în acest an vreo vizită oficială în străinătate, a părut foarte relaxat, de când a sosit în Singapore.

Luni seara, liderul nord-coreean, care conduce una dintre cele mai închise ţări din lume, şi-a oferit o spectaculoasă ieşire nocturnă şi a vizitat - vizibil încântat - cele mai frecventate locuri turistice din oraş.

Arsenalul nuclear nord-coreean i-a adus Phenianului o impresionantă serie de sancţiuni ONU de-a lungul anilor.

Cu scopul de a convinge Coreea de Nord să renunţe la el, în contextul în care regimul l-a considerat dintotdeauna o formă de ”asigurare de viaţă”, preşedintele Trump s-a angajat oficial şi personal, în documentul comun, să ofere ”garanţii de securitate” - ele vor fi ”unice” şi ”diferite” de cele propuse până acum, a promis luni Mike Pompeo.

”Punerea în scenă a acestui summit, strângerile de mână cu steaguri ca decor, seamănă, din toate punctele de vedere, unei întâlniri între doi şefi de stat suverani cu relaţii diplomatice normale”, a scris pe Twitter analistul Ankit Panda.

”Efectul de legitimare a regimului din Coreea de Nord este de netăgăduit”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.