Vicepreşedinta Guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria a pledat joi în favoarea unei plasări sub tutelă a Cataloniei, cu scopul ”deschiderii unei noi etape în care legea să fie respectată”, la câteva minute după anunţul preşedintelui catalan Carles Puigdemont potrivit căruia renunţă să convoace alegeri regionale, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soraya Saenz de Santamaria a făcut aceste declaraţii într-o reuniune a unei comisii a Senatului însărcinată să examineze solicitarea Madridului care doreşte să declanşeze o aplicare a articolului 155 al Constituţiei cu scopul de a contracara ameninţările separatiştilor catalani cu declararea independenţei.

Senatul urmează să aprobe aceste măsuri vineri, în sesiune plenară.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunţat anterior că a hotărât să nu convoace alegeri regionale anticipate, care ar fi putut să dezamorseze tensiunile cu Guvernul spaniol, scrie The Associated Press.

Puigdemont a a spsu că s-a gândit să convoace alegeri anticipate, însă nu a ales această opţiune pentru că nu a primit garanţii suficiente cu privire la suspendarea acţiunilor ”abuzive” ale Guvernului naţional de a prelua controlul asupra Catalonie.

Într-i alocuţiune pe care a susţinut-o în pripă la palatul Guvernului regional, la Barcelona, liderul separatist a anunţat că Parlamentului regional îi revine acum sarcina să decidă cum să reacţioneze faţă de planul autorităţilor spaniole de a prelua controlul.

Măsuri fără precedent urmează să fie adoptate vineri, la Madrid, care vor conduce la prima intervenţie directă a autorităţilor centrale în afacerile Cataloniei, una dintre cele 17 regiuni autonome din ţară.

Guvernul conservator al lui Marioano Rajoy le-a transmis iniţial separatiştilor că este dispus să oprească măsurile extraordinare pe care le are în vedere în cazul în care autorităţile catalane convoacă alegeri anticipate, însă a retras ulterior această propunere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.