O explozie care a avut loc luni noapte la Manchester Arena, după un concert al Arianei Grande, a provocat moartea a 22 de persoane şi rănirea altor 59. Poliţia afirmă că atacul a fost comis de o persoană care a detonat un dispozitiv exploziv şi care a murit la faţa locului şi a anunţat arestarea unui tânăr în vârstă de 23 de ani în legătură cu atacul sinucigaş. Premierul britanic Theresa May afirmă că, ”fără îndoială”, Marea Britanie şi oraşul Manchester sunt victimele unui ”atentat terorist crud”, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE 16:08 - Explozie controlată în urma unor raiduri ale poliţiei britanice în Manchester

Autorităţile britanice au dus la capăt o explozie controlată în urma unor raiduri antiteroriste în Whalley Range şi Fallowfield, două cartiere situate în partea sudică a metropolei Manchester, transmite BBC.

Aceste raiduri ale autorităţilor britanice au loc după atentatul sinucigaş, care a zguduit Manchester Arena.

UPDATE 15:49 - Autorităţile britanice anunţă că multe persoane râmăn internate în stare gravă după atentatul sinucigaş de la Manchester

Autorităţile britanice au anunţat marţi după-amiază că mai multe persoane rănite sunt internate în stare gravă, iar peste zece copii rămân spitalizaţi după atentatul sinucigaş de la Manchester Arena, transmite Reuters.

”Sunt mai mulţi indivizi care au răni extrem, extrem de grave şi au nevoie de terapie intensivă, sunt oameni care vor rămâne mult timp în spital pentru a primi îngrijiri medicale”, a declarat Jon Rouse de la Greater Manchester Health and Social Care Partnership.

De asemenea, un număr de 12 copii rămân spitalizaţi pentru moment la Spitalul Regal pentru Copii din Manchester.

”Alte spitale au primit în mare parte adulţi şi au existat şi răniţi care au venit pe propriile picioare la mai multe centre medicale, unii fiind însoţiţi de copii”, a precizat directorul serviciului de ambulanţă din Manchester.

Un număr de 22 de persoane, inclusiv minori, şi-au pierdut viaţa, iar alte 59 au fost rănite, după ce o bombă a explodat noaptea trecută în incinta Manchester Arena, în timp ce mulţimile plecau de la un concert susţinut de cântăreaţa americană Ariana Grande.

UPDATE 14:11 -Poliţia cunoaşte identitatea autorului ”atentatului terorist crud” de la Manchester, anunţă Theresa May

Premierul britanic Theresa May afirmă că, ”fără îndoială”, Marea Britanie şi oraşul Manchester sunt victimele unui ”atentat terorist crud”, relatează The Associated Press.

”În pofida faptului că nu este prima oară când Manchesterul suferă astfel, acesta este cel mai rău atac cu care se confruntă oraşul şi cel mai rău în nordul Angliei”, a declarat May marţi, într-o conferinţă de presă susţinută faţa biroului său pe Downing Street, la Londra.

Poliţia crede că ştie identitatea atactorului, dar nu o dezvăluie imediat, a mai spus premierul britanic.

”Acest atac se remarcă prin laşitatea lui înfiorătoare şi dezgustătoare”, a adăugat şefa Guvernului.

UPDATE 14:05: Autorităţile britanice au arestat un suspect în legătură cu atacul terorist din Manchester

Autorităţile britanice au anunţat arestarea unui tânăr în vârstă de 23 de ani în legătură cu atacul sinucigaş, care a zguduit noaptea trecută oraşul Manchester. Un număr de 22 de persoane, inclusiv minori, şi-au pierdut viaţa după ce o bombă a explodat la Manchester Arena, în timp ce mulţimile plecau de la un concert al cântăreţei Ariana Grande, transmite Reuters.

”În legătură cu incidentul de noaptea trecută de la Manchester Arena, noi putem să confirmăm arestarea unui bărbat de 23 de ani în zona South Manchester”, se arată într-un mesaj postat de poliţie pe Twitter.

Autorităţile britanice au precizat până în acest moment că ar fi vorba de un atac sinucigaş, iar multe persoane s-au plâns că nu au existat măsuri de securitate sau controale la intrarea în Manchester Arena.

UPDATE 10:00 - Susţinători ai Statului Islamic sărbătoresc online atentatul de la Manchester, însă nu l-au revendicat

Susţinători ai Statului Islamic sărbătoreau marţi, pe reţele de socializare, după explozia la un concert în Anglia care s-a soldat cu cel puţin 22 de morţi şi 59 de răniţi, însă gruparea jihadistă nu a revendicat presupusa acţiune teroristă, relatează Reuters.

Poliţia britanică a anunţat că tratează explozia de la Manchester Arena, care a avut loc la finalul concertului cântăreţei americane Ariana Grande, ca pe un ”incident terorist” şi că un bărbat care a avea asupra sa un dispozitiv exploziv improvizat l-a detonat şi a murit la faţa locului.

Conturi de Twitter afiliate Statului Islamic au folosit hashtaguri cu privire la explozie şi sub care postează mesaje prin care sărbătoresc atentatul.

Unii utilizatori îndeamnă la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone.

UPDATE 09:14 - Bilanţul atentatului de la Manchester a crescut la 22 de morţi

Bilanţul atentatului de la Manchester Arena a crescut de la 19 la 22 de morţi, a anunţat marţi poliţia din oraş, citată de BBC News.

Alte 59 de persoane au fost rănite în atentat. Un bilanţ anterior anunţa 50 de răniţi.

Şeful Greater Manchester Police, Ian Hopkins, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că forţele de ordine tratează explozia ca pe un ”incident terorist” şi cred că atacul a fost comis de o persoană care ar fi avut un dispozitiv exploziv improvizat pe care l-a detonat la faţa locului.

Atacatorul a murit la faţa locului.

Poliţia încearcă să stabilească dacă atacatorul a acţionat singur, a mai precizat şeful poliţiei.

Teroriştii încearcă să le ”perturbe vieţile” britanicilor, a afirmat el, îndemnându-i la vigilenţă şi să-şi continue viaţa în mod normal. El le-a cerut oamenilor să semnaleze activităţi pe care le consideră suspecte la un un număr de urgenţă pentru incidente teroriste - 0800 789 321.

Întrebat dacă printre victime se află copii, Hopkins a confirmat, dar a spus că nu are detalii în acest sens.

El nu a confirmat, în schimb, dacă atacatorul este britanic.

Ian Hopkins a apreciat că este vorba despre cel mai ”îngrozitor” incident cu care se confruntă Greater Manchester.

Peste 400 de poliţişti înarmaţi au fost mobilizaţi în noaptea de luni spre marţi la incident, iar prioritatea forţelor de ordine este să stabilească dacă atacatorul a acţionat singur sau făcea parte dintr-o reţea.

UPDATE 09:00 - Corbyn a vorbit la telefon cu May după explozie şi au convenit să suspende campania electorală

Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn a anunţat marţi că a convenit împreună cu premierul Theresa May, şefa partidului Conservator, să suspende campania electorală până la noi ordine, relatează The Associated Press.

Corbyn s-a declarat ”îngrozit” de evenimentele de la Manchester şi a spus că se gândeşte la familiile şi prietenii celor care au fost ucişi şi răniţi.

Evenimentele de campanie în vederea alegerilor anticipate de la 8 iunie sunt astfel suspendate, în contextul în care Marea Britanie examinează incidentul şi consecinţele lui.

Corbyn a precizat că a discutat cu May după explozie.

Un atentat s-a soldat cu cel puţin 19 morţi şi aproximativ 50 de răniţi luni seara, la finalul unui concert susţinut de Ariana Grande în sala Arena din Manchester, în nord-vestul Angiliei, a anunţat poliţia.

”Lucrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce poliţia tratează drept un îngrozitor atac terorist”, a declarat premierul Theresa May, exprimându-şi simpatia faţă de familiile afectate.

UPDATE 07:11 Premierul Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de urgenţă al Guvernului COBRA

Reuniunea este convocată pentru marţi, la ora locală 9.00 (11.00, ora României), potrivit postului Sky News, citat de Reuters şi The Associated Press.

Campania în vederea alegerilor anticipate de la 8 iunie a fost suspendată în Marea Britanie, în urma exploziei.

May a anulat evenimentele de campanie de marţi. ”O sursă conservatoare a declarat pentru (agenţia britanică de presă) The Press Association că premierul a suspendat campania în vederea alegerilor generale”, a anunţat marţi Sky News.

De asemenea, liderul liberal-democrat Tim Farron a anulat un tur de campanie în Gibraltar în urma exploziei, pe care poliţia a anunţat că o tratează drept un atac terorist.

Britanicii sunt chemaţi la urne pe 8 iunie.

Sondajele din ultimele zile au arătat o scădere puternică a scorului important cu care Partidu Conservator era creditat în faţa Partidului Laburist, însă May urmează să învingă.

CITEȘTE ȘI Ariana Grande, după explozia care a avut loc la finalul concertului său: Îmi pare foarte, foarte rău. Nu am cuvinte

UPDATE 05:40 Poliţia: Tratăm explozia de la Manchester Arena ca pe un incident terorist până când vom avea alte informaţii

Poliţia din Manchester a anunţat marţi dimineaţă că tratează explozia de la Manchester Arena ca pe un incident terorist până când va avea alte informaţii.

"În prezent, tratăm incidentul ca pe unul terorist până când vom avea alte date", a anunţat un reprezentant al Poliţiei, care a precizat că poliţiştii colaborează cu instituţiile din domeniul combaterii terorismului şi cu cele din inteligence.


CITEȘTE ȘI MAE: Ambasada României la Londra a cerut date privind identitatea victimelor exploziei de la Manchester Arena şi este pregătită să acorde asistenţă consulară

Cauza exploziei nu este cunoscută, dar incidentul este considerat unul terorist. Conform poliţiei, explozia a avut loc la ora 22:45.

"Putem confirma că a avut loc un incident în timp ce oamenij plecau de la concertul Arianei Grande", anunţă pe Twitter reprezentanţii Manchester Arena.

CITEȘTE ȘI Locuitori şi hoteluri din Manchester oferă cazare celor care s-au aflat la concertul de la Manchester Arena

Informaţii încă neconfirmate sugerează că ar fi vorba despre un atacator sinucigaş.

Voluntarii şi paramedicii care au intervenit la faţa locului spun că rănile victimelor păreau făcute de schije.

A avut loc şi o explozie controlată, în zona Cathedral Garden, în jurul orei locale 1:32, ulterior poliţia anunţând că bagajul detonat nu era periculos.

De asemenea, pe reţelele de socializare sunt numeroase apeluri însoţite de fotografii ale celor care îşi caută rudele sau cunoscuţii.

Facebook a activat opţiunea "safety check" în urma exploziei de la Machester Arena, astfel încât cei care s-au aflat la concertul Arianei Grande sau în zona arenei să îşi poate anunţa familia şi prietenii că sunt în siguranţă.

 

Un martor a declarat pentru CNN că a auzit o explozie în timpce concertul se încheia. El a povestit că pe culoarul de ieşire era fum. 

"A fost o explozie foarte puternică. Toată lumea a început să ţipe şi să fugă. Erau oameni pe jos", a spus el.

Karen Ford a povestit pentru BBC: ”Tocmai se singeau luminile şi toată lumea se pregătea să se îndrepte spre ieşire când s-a auzit dintr-odată un sunet puternic, care semăna cu o explozie. Toată lumea s-a oprit şi s-a întors înapoi, iar apoi mulţimea a început să îi împingă pe ceilalţi spre scări. Erau o mulţime de copii fără părinţi, nu era nimeni care să-i calmeze. Toată lumea striga, plângea şi împingea”.

 

Un alt martor a povestit pentru MailOnline: ”Tocmai ieşeam din clădire când s-a întâmplat. Ne îndreptam spre ieşirea principală când Ariana cânta ultima piesăm pentru că voiam să ieşim înaintea mulţimii. Dar, în timp ce ne apropiam de ieşire, un grup de angajaţi de la securitate ne-au spus să mergem în cealaltă direcţie, iar după câteva secunde ne-au strigat să fugim şi s-a produs explozia, chiar în spatele lor. Sute de oameni strigau şi alergau. Oamenii aceia ne-au salvat vieţile”

 

Manchester Arena are o capacitate de 21.000 de locuri şi găzduieşte evenimente muzicale şi sportive. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.