Elevii Şcolii nr. 133 din Capitală au fost evacuaţi, marţi, după ce mai mulţi copii au acuzat dureri de cap, iar 23 dintre ei au fost transportaţi la spital. Cursurile au fost suspendate pentru 72 de ore, a anunţat, marţi seară, Ministerul Sănătăţii. La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au precizat că dezinfecţia a fost făcută de Societatea Dezinfecţie şi Deratizare SRL, cu substanţele BIONET A15 şi INSEKTUM, ambele omologate. Reprezentanţii Primăriei afirmă că la Şcoala 133 s-a făcut o dezinfecţie din cauza gripei, la solicitarea conducerii unităţii şcolare. Ei susţin că procedura a fost respectată, iar elevii care au învăţat în tura de dimineaţă nu au avut probleme, acestea apărând la elevii din tura de după-amiază.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Urmarea  primelor verificări, inspectorii DSPMB au luat ca primă măsură închiderea operativă a unităţii de învăţământ pe o durată de 72 ore. Controlul DSPMB continuă, un raport va fi prezentat ministrului Sănătăţii”, a transmis, marţi seară, Ministerul Sănătăţii, în legătură cu situaţia de la Şcoala 133 din Bucureşti.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au precizat că situaţia a debutat în jurul orelor 14.00, adică în schimbul al doilea al cursurilor, când la cabinetul medical al unităţii de învătământ s-a prezentat o elevă de clasa a VIII-a, ce acuza dureri de cap şi stări de ameţeală.

”Împreună cu conducerea şcolii şi a medicului şcolar, copila şi bunica acesteia au solicitat, prin intermediul sistemului de urgenţă 112, prezenta unui echipaj medical.  Ulterior apelului telefonic la 112, la faţa locului s-au prezentat 9 ambulanţe, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (inclusiv un echipaj C.B.R..N) precum şi echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică. În timpul procedurilor de evacuare a unităţii de învăţământ, alţi 22 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale şi usturimi ale ochilor şi gâtului, aşa că aceştia au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la spitalele Marie Currie şi Grigore Alexandrescu din Capitală”, a transmis Primăria Sector 4, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că restul elevilor, aproximativ 500, au fost predaţi familiilor lor.

”În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potenţială a acestei situaţii a fost reprezentată de utilizarea unor substanţe de dezinfecţie ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A  în unitatea de învăţământ. Astfel, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECŢIE ŞI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de desinfecţie utilizând substanţele BIONET A15 şi INSEKTUM, ambele omologate. În urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol, iar cadrele medicale au dispus, după caz, măsuri în consecinţă”, a mai transmis Primăria Sectorului 4.

UPDATE - Primăria Sectorului 4 a transmis că, marţi, în jurul orei 14.00, la Şcoala Gimnazială nr. 133 a fost semnalată o posibilă intoxicaţie a mai multor copii.

Conform sursei citate, 23 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale şi usturimi ale ochilor şi gâtului, astfel că acolo au ajuns ambulanţe şi mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

"Autoritatea Locală şi ofiţeri ai ISU au asigurat evacuarea în regim de urgenţă a tuturor copiilor din şcoală şi au luat măsuri ca elevii să ajungă în siguranţă acasă, la familiile lor. Momentan, nu sunt precizate cauzele stării de rău pe care au acuzat-o elevii, acestea fiind investigate de specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Primăriei Sectorului 4", arată sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4, dezinfecţia a avut loc luni seară, la solicitarea unităţii de învăţământ, fiind o acţiune care se face în contextul apariţiei de cazuri de gripă şi fiind făcută de o firmă autorizată.

Conform acestora, marţi dimineaţa s-a făcut curăţenie, iar elevii din tura de dimineaţă nu au reclamat probleme. Ulterior, mai mulţi elevi din tura de după-amiază au acuzat simptome precum usturimi în gât şi dureri de cap, iar conducerea şcolii a anunţat autorităţile.

Sursa citată a mai spus că toată procedura a fost respectată şi s-a aşteptat şase ore după dezinfecţie, aşa cum este prevăzut în procedură.

Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au anunţat că în urma măsuratorilor efectuate de echipajul CBRN nu au fost depăşite pragurile de alarmare.

Ei au precizat că au fost evaluaţi medical 23 de copii, dintre care cinci au refuzat transportul la spital, iar 18 au fost transportaţi la spital (16 la Grigore Alexandrescu şi doi la Marie Curie).

La intervenţie au fost mobilizate o autospecială pentru victime multiple, 9 ambulanţe SMURD şi 3 ambulanţe SABIF, iar acestea se retrag, acţiunea fiind încheiată.

UPDATE - Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au anunţat că sunt 15 copii în evaluare medicală, la şcoală fiind trimisă şi autospeciala pentru victime multiple.

Până în prezent, şase copii cu vârste între 11-14 ani au fost transportaţi la spital (patru la "Grigore Alexandrescu" şi doi la "Marie Curie").

ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, la Şcoala 133 mai mulţi copii acuză dureri de cap, posibil de la un gaz toxic.
 
FOTO: ISU Bucureşti-Ilfov
FOTO: ISU Bucureşti-Ilfov
 
Acolo au fost trimise ambulanţe SMURD şi un echipaj CBRN pentru a identifica sursa.
 
FOTO: ISU Bucureşti-Ilfov
FOTO: ISU Bucureşti-Ilfov
 
Elevii şcolii sunt evacuaţi, iar o fată de 14 a fost transportată la Spitalul "Marie Curie".

Conform ISU, în incinta şcolii acţioneaza două ambulanţe SMURD şi una de la SABIf, fiind solicitată suplimentarea. Astfel, alte cinci ambulanţe sunt pe drum.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.