Capitala şi şaptesprezce judeţe se află joi sub avertizare cod galben de ploi puternice. De altfel, până vineri va ploua în cea mai mare parte a ţării, potrivit meteorologilor. De asemenea, hidrologii au emis joi o atenţionare cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Gorj, Dolj, Olt şi Vâlcea. Peste 350 de gospodării şi locuinţe din judeţul Bacău au fost inundate în noaptea de miercuri spre joi, cele mai afectate localităţi fiind Slănic Moldova şi Oituz. De asemenea, 22 de persoane, printre care şi doi copii, au rămas blocate în autoturisme pe DN 11, după ce şoseaua a fost inundată şi acoperită cu aluviuni. Ploile din ultimele ore au provocat inundaţii şi în mai multe localităţi din judeţele Vrancea şi Buzău, în Vrancea cinci sute de familii din trei sate rămânând izolate după ce un drum judeţean a fost distrus de ape. Pe două drumuri naţionale se circulă cu dificultate din cauza aluviunilor depuse pe şosea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Peste 350 de locuinţe au fost inundate în judeţul Bacău. 22 de persoane au rămase blocate în autoturisme pe un drum naţional

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, au fost afectate de inundaţii şapte localităţi din judeţ - Slănic Moldova, Oituz, Comăneşti, Ştefan Cel Mare, Bogdăneşti, Dărmăneşti şi Târgu Ocna.

Astfel, în oraşul Slănic Moldova au fost inundate 326 de gospodării din două cartiere, apa intrând în curţi sau în beciuri, iar în zece cazuri apele au pătrus şi în locuinţe. De asemenea, o persoană cu probleme locomotorii a fost salvată de pompieri, fiind dusă la loc sigur în momentul când au început să crească apele.

Totodată, pe parcursul nopţii traficul a fost blocat pe DN 12 B, care traversează oraşul Slănic Moldova şi care a fost acoperit de apă şi aluviuni. La această oră se circulă pe un singur fir, intervenindu-se pentru curăţarea aluviunilor. Două podeţe adiacente DN 12 au fost afectate şi ele de ape - unul dintre acestea, care face  legătura rutieră către şase gospodării, nu mai prezintă siguranţă pentru autoturisme, iar accesul în zonă se face doar pietonal.

Reprezentanţii ISU Bacău au mai precizat că între orele 23.15 - 5.30, DN 11, care face legătura între Moldova şi Transilvania prin Pasul Oituz, a fost blocat în cinci puncte din cauza inundaţiilor şi aluviunilor. Astfel, au fost blocate în trafic cinci autoturisme în care se aflau 22 persoane, printre care şi doi copii. Un echipaj SMURD le-a acordat asistenţă medicală, fără a se înregistra probleme deosebite. Joi dimineaţă, în jurul 5.30, maşinile au fost deblocate şi şi-au putut continua drumul.

În comuna Oituz, 23 de gospodării au fost inundate, iar pompierii au salvat din această localitate două persoane, soţ şi soţie, fiind nevoie de intervenţia bărcilor. Femeia a suferit un atac de panică, fiind transportată la spitalul din Oneşti.

În localităţile Comăneşti, Ştefan Cel Mare, Bogdăneşti, Dărmăneşti şi Târgu Ocna, intervenţiile au fost pentru îndepărtarea apei de pe carosabil sau pentru scoaterea apei din gospodării.

De asemenea, în prezent 441 de abonaţi nu au energie electrică deoarece pe tronsonul Târgu Ocna - Oneşti a fost afectată o linie de înaltă tensiune tot din cauza inundaţiilor.

Judeţul Bacău se află în continuare sub avertizare meteorologică cod galben de ploi şi atenţionare hidrologică cod portocaliu de inundaţii.  

UPDATE - În Vrancea, sute de familii au rămas izolate după ce un drum a fost distrus de ape

Potrivit reprezentanţilor ISU Vrancea, cea mai gravă situaţie din judeţ se înregistrază la Nistoreşti, unde, în urma ploilor din ultimele ore, care au antrenat o cantitate mare de aluviuni, drumul judeţean 205 M a fost distrus pe ambele sensuri. Din această cauză, accesul în satele Brăderu şi Podu Schiopului dar şi în cătunul Podu Ţârdei, unde sunt aproximativ 500 de locuitori, s-a făcut doar pietonal timp de mai multe ore. Joi dimineaţă, drumarii au reuşit să redeschidă şosea pe un sens, însă doar pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone.

Tot în Vrancea, sunt probleme pe DN 2 L, la intrarea în comuna Soveja, şi pe DN 2 D, în zona localităţii Lepşa, unde s-au depus aluviuni, iar traficul se desfăşoară cu dificultate. La fata locului s-au deplasat echipaje ale Poliţiei şi reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, fiind alertat şi administratorul acestor sectoare de drum.    

Pe parcursul noptii de miercuri spre joi, pompierii militari din Vrancea au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitaţiilor în gospodăriile a şase familii din localităţile Tulnici, Năruja si Soveja. Totodată, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din aceste localităţi au intervenit pentru îndepărtarea aluviunilor depuse pe carosabil în mai multe puncte pe DN 2 D, DN 2 L şi DJ 205 L.

De asemenea, miercuri noapte o femeie în vârstă de 47 ani din localitatea Câmpuri a fost ajutată de echipele de intervenţie să părăsească locuinţa după ce apa revărsată din pârâul Şuşiţa a pătruns în casă.

Şi la Buzău, pompierii intervin în sprijinul oamenilor afectaţi de ploile din ultimele ore.

Joi dimineaţă, pompierii intervin în comuna Smeeni, în satele Moisica şi Albeşti, unde apa a intrat în mai multe beciuri şi gospodării. De asemenea, pompierii intervin la Gherăseni, unde, de asemenea, au fost anunţate inundaţii. Afectată de ploile din ultimele ore a fost şi comuna buzoiană Valea Salciei, unde un drum care fusese refăcut, recent a fost din nou distrus de ape.

Capitala şi 17 judeţe sunt astăzi sub avertizare cod galben de ploi puternice. Pentru patru judeţe este cod galben de inundaţii

Joi, până la ora 23.00, se află sub cod galben de ploi Capitala şi 17 judeţe: Suceava, Harghita, Neamţ, Braşov, Covasna, Bacău, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Buzău, Brăila, Vrancea, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea.

Conform meteorologilor, pe parcursul acestei zile, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei, în sud-vestul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20-30 l/mp şi izolat 50-60 l/mp.

De asemenea, până vineri, la ora 10.00, este în vigoare o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temporar va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele de munte, precum şi în sudul, estul şi local în centrul ţării cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-.40 l/mp. Vor fi mai ales averse care pe arii restrânse vor avea şi caracter torenţial şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină.

Totodată, hidrologii au emis joi o atenţionare cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Gorj, Dolj, Olt şi Vâlcea.

Atenţionarea cod galben de inundaţii este în vigoare joi, până la ora 18.00.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a ploilor torenţiale din ultimele ore şi a celor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort, judeţul Gorj, Olteţ şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior, din judeţele Dolj, Olt şi Vâlcea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul superior al Olteţului, spun hidrologii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.