Unsprezece cărţi vechi, din secolele XVII - XIX, susceptibile a face parte din categoria tezaur sau din fondul patrimoniului cultural naţional, cu o valoare de piată de peste 20.000 de euro, au fost confiscate de către poliţiştii suceveni în cadrul unei acţiuni vizând prevenirea şi combaterea furtului şi traficului cu bunuri culturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Suceava - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava au organizat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor de furt şi trafic cu bunuri culturale, fiind făcute verificări în mai multe locuri şi mediii de interes, informează IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, cu această ocazie a fost prins în flagrant un bărbat de 35 de ani, din municipiul Suceava, care oferea spre vânzare mai multe cărţi vechi, despre care existau indicii că fac parte din patrimoniul cultural naţional.

Astfel, poliţiştii au găsit asupra bărbatului 11 cărţi vechi, din secolele XVII - XIX, susceptibile a fi din categoria tezaur şi/sau fondul patrimoniului cultural naţional.

Dus la audieri, bărbatul a declarat că este colecţionar de bunuri de patrimoniu, dar că nu deţine documente de provenienţă ale cărţile oferite spre vânzare întrucât le-a achiziţionat de la diferiţi comercianţi ambulanţi din târgurile organizate în ţară.

Valoarea de piaţă a cărţilor depăşeşte 20.000 de euro, preciează IPJ Suceava.

Bunurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor, fiind trimise spre expertizare Muzeului Bucovinei Suceava, iar deţinătorul acestora a fost sancţionat contravenţional.

Poliţiştii atrag atenţia persoanelor cu astfel de preocupări, dar şi potenţialilor clienţi şi cumpărători că trebuie să respecte legislaţia în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.