Trei militari sunt urmăriţi penal de către procurorii Parchetului Tribunalului Militar Iaşi, unul dintre ei fiind plasat în arest la domiciliu, ceilalţi doi, împreună cu o altă persoană, sub control judiciar, într-un dosar de trafic de influenţă legat de încadrarea unor persoane ca militari profesionişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurori militari din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au dispus, marţi, punerea în mişcare şi reţinerea inculpaţilor militari cap. Pandelea Florin, pentru trafic de influenţă (3 acte materiale), plt. Mihaiu Constantin, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, s.g.p. Vizitiu Iulian Valerică, pentru cumpărare de influenţă, precum şi a inculpatului Vizitiu Valerică, pentru complicitate şi instigare la cumpărare de influenţă, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Miercuri, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, care a dispus măsura arestului la domiciliu faţă de inculpatul Pandelea Florin şi măsura controlului judiciar faţă de ceilalţi trei inculpaţi, măsuri contestate de procurorii militari.

Anchetatorii arată că, ”în intervalul martie - aprilie 2016, inculpatul militar Pandelea Florin a pretins de la denunţătorul T.R.N. suma de 1.000 de euro şi primit 2.230 lei (echivalentul a 500 de euro) în contul cardului de salariu pentru a efectua intervenţii în vederea încadrării unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliţie militară de pe raza judeţelor Bistriţa sau Suceava. Ulterior, inculpatul a pretins şi primit de la aceeaşi persoană şi suma de 400 lei pentru intervenţii vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iaşi în luna aprilie 2016”.

În septembrie 2016, Pandelea Florin a pretins de la inculpatul Vizitiu Iulian Valerică bani şi foloase materiale pentru a interveni în timpul procedurilor de înscriere şi evaluare ”în vederea încadrării acestuia ca militar profesionist”, mai spun procurorii.

De asemenea, Vizitiu Iulian Valerică a oferit bani, în decembrie 2016, şi inculpatului Mihaiu Constantin (subofiţer) pentru a interveni în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist şi, ulterior, pentru obţinerea unei repartiţii, conform opţiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofiţerul a acceptat, ”implicându-se în efectuarea acestor intervenţii”.

Procurorii mai arată că tatăl lui Vizitiu Iulian Valerică, Vizitiu Valerică, ”luând cunoştinţă în cursul lunii septembrie 2016 de banii pretinşi de Pandelea Florin pentru a-şi trafica influenţa, a făcut o contraofertă condiţionată de implicarea unei rude a unui militar, care a fost prezentată de Vizitiu Iulian Valerică militarului Pandelea Florin”.

Vizitiu Valerică ”l-a consiliat” pe fiul său cum să procedeze ca să îi dea banii lui Pandelea Florin şi l-a determinat să îi ofere inculpatului Mihaiu Constantin o sumă de bani ca să intervină pentru obţinerea unei repartiţii corespunzătoare, potrivit anchetatorilor.

În acest caz, marţi, în baza încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, sub coordonarea a trei procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, au fost făcute cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava de către lucrători din cadrul DGA, SJA Suceava, cu sprijinul jandarmilor din cadrul UJ Suceava.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.