Migranţii plăteau între 4.500 şi 5.500 de euro de persoană sârbilor membri ai grupării specializate în trafic de migranţi pentru a-i ajuta să ajungă în state din vestul Europei. Migranţii erau călăuziţi până la frontiera cu Serbia, unde li se dădeau indicaţii precise legate de locul pe unde să treacă graniţa şi unde să se regrupeze pe teritoriul României, pentru a fi transportaţi apoi către Ungaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări în cauza privind destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.

Potrivit DIICOT, pe fondul migraţiei ilegale din Balcani, mai mulţi cetăţeni sârbi au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop racolarea, transportul şi călăuzirea unor grupuri de migranţi din Orientul Mijlociu şi Asia, din Serbia în România şi apoi mai departe către state din vestul Europei.

”În condiţiile ridicării gardului de la frontiera sârbo-maghiară, membrii grupării au identificat noi modalităţi de călăuzire a migranţilor, care să le permită transportul unor grupuri mai mari de persoane”, precizează DIICOT.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că grupurile de migranţi erau călăuzite până la frontiera dintre Serbia şi România, în zona Jimbolia, unde li se dădeau indicaţii precise legate de locul pe unde să tranziteze frontiera pietonal, direcţia în care să deplaseze şi locul unde să se regrupeze pe teritoriul României.

”Ulterior, membrii grupării tranzitau legal frontiera la bordul unor autoturisme înmatriculate în străinătate, iar odată intraţi în România se deplasau la locaţia prestabilită, de unde îi preluau pe migranţi şi îi transportau către frontiera dintre România şi Ungaria. În acest punct, modul de operare era reluat pe acelaşi tipar, migranţii fiind direcţionaţi pentru trecerea ilegală a frontierei către o zonă considerată sigură, iar ulterior erau preluaţi de pe teritoriul Ungariei şi transportaţi mai departe către destinaţiile finale din vestul Europei”, mai spun procurorii DIICOT.

Membrii grupării foloseau GPS-uri cu harta zonei şi cu indicaţii privind ruta de acces a migranţilor, aplicaţii pentru comunicare în timp real, gen Viber, care pe de o parte facilitau succesul operaţiunilor, iar de pe de altă parte făceau dificilă monitorizarea acestora.

Unul dintre grupurile de migranţi transportate de reţea a fost interceptat, la sfârşitul lunii august, când au fost prinşi 28 de transfugi. Migranţii au fost transferaţi atunci la centrul de azilanţi de la Bucureşti. O parte dintre migranţi au fost însă recuperaţi de membri ai grupării, care au venit în România cu un microbuz înmatriculat în Elveţia şi cu un autoturism cu numere de înmatriculare sârbeşti.

În urma monitorizării activităţilor grupării, a reieşit că migranţii au fost preluaţi de la centrul de azilanţi din Bucureşti şi transportaţi în Timişoara, unde s-a făcut joncţiunea cu încă un grup de migranţi. Pe drum, traseul autoturismelor în care erau transportaţi migranţii a fost asigurat de doi membri ai grupării cu rol de antemergători, pentru a depista şi semnala din timp orice eventual control în trafic, mai arată DIICOT.

Luni, migranţii au fost duşi pe câmp de lângă localitatea Tomnatic, judeţul Timiş, unde au fost ţinuţi în ploaie până la căderea întunericului, când membrii grupării i-au urcat din nou în microbuz şi i-au transportat până în apropierea Vămii Cenad. Aproape de miezul nopţii, migranţii au fost coborâţi pentru a trece în Ungaria peste fâşia verde. În acel moment s-a intervenit şi s-a procedat la indisponibilizarea migranţilor, precum şi a călăuzei care îi transporta. În acelaşi timp, ceilalţi membri ai grupării au încercat tranzitarea frontierei cu celelalte autoturisme, cu intenţia de a-i prelua pe migranţi de pe teritoriul Ungariei, însă au fost prinşi de poliţiştii de frontieră.

”Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume cuprinse între 4500-5500 de euro de persoană, veniturile obţinute de membrii grupării în urma activităţii infracţionale pe această linie fiind în acest mod considerabile”, precizează DIICOT.

Un număr de 24 de migranţi sirieni, între care cinci femei şi patru copii, dar şi patru călăuze sârbe au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din Timiş în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria prin apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Cenad. Cei patru sârbi făceau parte dintr-o reţea de trafic de migranţi, structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, călăuze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.