Serviciul de Telecomunicaţii Speciale face publice, marţi, convorbirile purtate prin 112 privind accidentul lui Dan Condrea şi califică drept false informaţiile conform cărora nu ar fi furnizat Gabrielei Pelin, femeia care a anunţat accidentul, înregistrările complete. Înregistrările reprezintă conţinutul convorbirilor cu operatoarea 112 STS şi cu dispecerii celor trei agenţii de urgenţă puşi în conferinţă, Serviciul precizând că, deşi durata cumulată a celor patru înregistrări este de 10 minute şi 58 de secunde, din cauza suprapunerii în conferinţă a convorbirii apelantei cu dispecerii, timpul real al întregului dialog este de doar 4 minute şi 31 de secunde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt false afirmaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu ar fi furnizat apelantei înregistrările complete ale convorbirilor făcute prin 112”, precizează Serviciul, care prezintă scrisoarea adresată femeii şi ataşează patru fişiere audio, despre care afirmă că i-au fost transmise şi acesteia.

Conform STS, doar primul operator 112 din convorbire este angajatul Serviciului, ceilalţi dispeceri aparţinând agenţiilor de intervenţie, iar modul în care aceştia au condus dialogul şi au gestionat cazul nu intră în responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Menţionăm că operatoarea STS a colectat toate informaţiile referitoare la urgenţă în 50 de secunde, iar cazul a fost transferat celor în drept  care au purtat, în continuare, dialogul cu apelanta”, precizează STS.

Înregistrarea discuţiei între martora accidentului, Gabriela Pelin, şi operatorii 112:

"Operator: 112. Ce urgenţă aveţi?

Martor: Bună ziua! Un super accident aici, la Corbeanca, spre Buftea.

Operator: Corbeanca?

Martor: Da, a murit, nu mai mişcă.

Operator: Ce fel de accident? Un pieton lovit sau ce?

Martor: A intrat într-un copac cu maşina şi s-a făcut praf. Nu mai miscă, nu mai mişcă. Nu poti să-l atingi.

Operator: Cum vă numiţi?

Martor: Pelin (Gabriela Pelin – n.r.). Eu sunt în trafic, nu pot să-l ating.

Operator: E o singura maşină, da?

Martora încearcă să explice din nou unde este exact locul accidentului, indicând calea ferată.

Intervine alt operator, care întreabă dacă în maşină sunt personae încarcerate, iar Gabriela Pelin se aude pe înregistrare întrebând o altă persoană de la faţa locului dacă mai este cineva în autoturism.

Gabriela Pelin le spune operatorilor de la 112 că maşina este distrusă, în şanţ: Este în şanţ maşina, este un sfert din maşină, nu mai e nimic din maşina asta.

Din dispecerat intervine un poliţist de la IPJ Ilfov care o întreabă pe Gabriela Pelin dacă sunt persoane în afara maşinii.

Martor: Da, este in afara maşinii.

Agent Poliţia Ilfov: Persoane blocate care nu au ieşit din maşină?

Martor: Nu, nu sunt , nu se vede nimic . Încercam, dar nu se vede nimeni.

Pe fundal se aud apoi discutiile dintre operatori, care încearcă să identifice locul exact al accidentului şi intervine din dispecerat un angajat al Ambulanţei, care întreabă dacă victima este bărbat sau femeie şi ce vârstă are. 

Martor: Este bărbat, nu stiu, este cu faţa în jos. Nu se vede.

Intervine un poliţist care trecea prin zonă şi care le spune operatorilor de la 112 că este o persoană decedată – Condrea Dan Alexandru, în vârstă de 41 de ani şi explică din nou unde a avut loc accidentul.

Potrivit copiei scrisorii adresate de STS Gabrielei Pelin, solicitarea acesteia a fost transmisă în 15 iunie, iar în 21 iunie Parchetul a confirmat STS că difuzarea înregistrării telefonice nu afectează desfăşurarea urmăririi penale în dosar.

STS a comunicat data, orele şi numărul de telefon de la care s-a apelat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, precum şi denumirea fişierelor de sunet asociate convorbirilor telefonice purtate cu operatoarea aparţinând Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, cu operatorul Dispeceratului de Urgenţă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, cu operatorul aparţinând Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti şi Ilfov, precum şi cu operatorul de la Dispeceratul de Urgenţă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov.

„Anexăm pe CD nr. ....... din 22.06.2016 fişierele cu înregistrările acestor convorbiri telefonice, cu precizarea că documentele electronice prezente pe CD au amprentă MD5 pentru asigurarea veridicităţii”, notează STS în scrisoarea adresată Gabrielei Pelin.

Încă de la jumătatea lunii iunie Gabriela Pelin, cea care a anunţat la 112 accidentul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, din data de 22 mai, a acuzat faptul că nu îi sunt furnizate înregistrările convorbirilor purtate.

În presă a apărut, luni seară, înregistrarea apelului prin care Gabriela Pelin anunţa accidentul. Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, femeia a susţinut  că a primit de la STS doar un fragment din discuţia cu 112, din totalul de 11 minute şi că a fost informată prin poştă că va primi şi restul înregistrării. Apariţia înregistrării a generat comentarii legate de eficienţa şi de funcţionarea seviciului 112 şi a serviciilor de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.