Unul dintre cei trei turişti care au fost daţi dispăruţi în Munţii Făgăraş a fost localizat de către echipa de salvamontişti din elicopterul care survolează un versant şi se crede că ar fi decedat, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. El a spus că la acest moment nu se poate intra în zonă nici măcar cu elicopterul, din cauza riscului foarte mare de producere a unor avalanşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Una dintre cele trei persoane rătăcite în Munţii Făgăraş a fost identificată. Cel mai probabil, aceasta este decedată”, a spus Arafat marţi după-amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

El a precizat că persoana a fost localizată în Valea Sâmbetei şi că cea mai mare problemă este că la acest moment salvatorii nu pot intra în zonă din cauza pericolului producerii de avalanşe.

"Nu se poate ajunge nici cu elicopterul, pentru că se poate declanşa o nouă avalanşă. Vom decide împreună cu salvamontiştii cum vom proceda pentru recuperare. Din informaţiile pe care le avem, cei trei turişti ar fi fost surprinşi de o avalanşă. Este un risc foarte mare de avalanşe", a spus Raed Arafat.

Preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat pentru News.ro că decesul persoanei va putea fi confirmat când vor ajunge echipe terestre de căutare. ”Important e că acum cunoaştem zona în care trebuie să facem căutările terestre”, a spus Cornoiu.

La rândul său, prefectul de Braşov Marian Rasaliu a spus că nu este cert dacă persoana reperată face parte din grupul celor trei turişti sau este vorba despre altcineva.

"În această perioadă sunt foarte mulţi care se aventureză pe munte, ignorând avertismentele privind riscul producerii unor avalanşe. Poate fi oricine", a declarat prefectul. 

Salvamontiştii sunt ajutaţi de jandarmi montani din Braşov în căutarea celor trei turişti, în timp ce ajutorul ISU Braşov nu a fost solicitat deocamdată.

Cei trei turişti căutaţi sunt din Iaşi, doi având 60 de ani, iar al treilea fiind minor, de 17 ani. Autoturismul acestora a fost găsit parcat în curtea unei mănăstiri din satul braşovean Breaza, unde s-ar afla încă din 30 martie, conform localnicilor.

Dispariţia celor trei turişti a fost raportată în urmă cu o săptămână, însă căutările au început în urmă cu trei zile, cu elicopterul, pentru că familia nu se arătase îngrijorată.

”Iniţial, dispariţia a fost anunţată de nişte prieteni ai turiştilor, însă când am luat legătura cu membrii familiei, aceştia ne-au spus să fim liniştiţi, că cei trei obişnuiesc să plece şi să nu dea semne câteva zile. Ulterior, în urmă cu trei zile, familia a revenit şi ne-a solicitat sprijn”, declara şeful Salvamont România.

În ultimele zile, în Munţii Făgăraş au avut loc mai multe avalanşe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.