Punctul Comun de Contact româno-sârb de la Porţile de Fier I, al şaptelea din ţară, a devenit operaţional vineri, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spunând că structura prin care cele două părţi vor face schimb de informaţii va ajuta în prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale precum şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de operaţionalizare a Punctului Comun de Contact Porţile de Fier I româno-sârb a avut loc vineri, în prezenţa domnul chestorului principal de poliţie Liviu Marius Galoş, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române şi a generalului de poliţie Milenko Bozovic, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră din Republica Serbia.

Oficialii au semnat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Punctului Comun de Contact Porţile de Fier I, ”document ce va contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea cooperării la frontiera româno-sârbă, întrucât prin intermediul acestei structuri se va realiza schimbul direct de informaţii în domeniul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere”, potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Acest Punctul Comun de Contact funcţionează pe teritoriul României, în perimetrul punctului rutier de trecere a frontierei “Porţile de Fier I”, în baza Protocolului dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia, care a fost semnat la Bucureşti, în 31 mai 2013 şi aprobat pe plan intern în 4 septembrie 2014.

Structura, în care lucrează reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră din România şi Serbia, ”va sprijini cooperarea între cele două instituţii pentru soluţionarea tuturor aspectelor aflate în competenţă şi asigurarea respectării regimului juridic al frontierei de stat”.

”Personalul celor două instituţii îşi va desfăşura activitatea în loc comun, iar la solicitarea de informaţii a uneia dintre autorităţile competente, cealaltă autoritate efectuează verificările corespunzătoare şi pune la dispoziţie un răspuns în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicat.

Şase poliţişti de frontieră romîni vor lucra la Punctul de Contact, toţi fiind vorbitori de limba sârbă, franceză, engleză şi cehă.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române mai funcţionează încă şase puncte de contact, aflate în puncte strategice, în care lucrează aproximativ 80 de poliţişti de frontieră români, împreună cu ofiţeri detaşaţi din alte state europene. Acestea sunt: Punctul de Contact Oradea (cooperare internaţională multilaterală prin detaşarea unor ofiţeri de legătură străini care desfăşoară pe perioadă determinată misiuni), Punctul Comun de Contact Artand (structură bilaterală româno-ungară), Punctul Comun de Contact Cenad (structură bilaterală româno-ungară), Centrul Comun de Contact de Cooperare Poliţienească şi Vamală Giurgiu (structură bilaterală româno-bulgară), Centrul Comun de Contact Galaţi (cooperare româno – moldoveană) şi Punctul de Contact Porubne (structura bilaterală româno-ucraineană).

”Prin intermediul acestor structuri de cooperare au fost realizate verificări în străinătate şi în ţară cu privire la persoane, documente, autovehicule sau obiecte suspecte, depistate la frontieră sau în interiorul României”, potrivit comunicatului Poliţiei de Frontieră.

Verificările au ajutat la ”certificarea suspiciunilor poliţiştilor de frontieră” cu privire la fapte penale şi au dus la descoperirea de autoturisme furate din străinătate, documente de călătorie false ori falsificate folosite de migranţi către spaţiul Schengen, precum şi la identificarea unor persoane urmărite în alte state şi anihilarea unor reţele de contrabandişti ce acţionau la graniţele române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.