Patru din cele cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie în urma incidentelor de la manifestanţia din Piaţa Victoriei au fost amendate cu câte 3.000 de lei, pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, Mihai Vornicu, de la Jandarmeria Capitalei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Vornicu a precizat că printre cele patru persoane amendate este şi George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatorul marşului din centrul Capitalei. Acesta a precizat că amenzile au fost date în baza prevederilor Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Reprezentantul Jandarmeriei Capitalei a mai spus că manifestaţia organizată de Platforma Unionistă “Acţiunea 2012” s-a încheiat în Piaţa Victoriei, în jurul orei 18.00, în afara incidentului provocat atunci când unii dintre manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi şi să plece în marş pe Calea Victoriei nemaifiind alte incidente.

La finalul manifestaţiei din Piaţa Victoriei, unii dintre participanţi au plecat la fântâna de la Piaţa Universităţii, unde deja se află liderul unioniştilor, George Simion, care a chemat oamenii la manifestaţie.

George Simion, care a fost ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei şi dus la secţia de poliţie, susţine că a fost agresat şi că i-au fost rupte hainele, imputându-i-se că a forţat cordonul de jandarmi.

El a lansat un apel, folosind o portavoce, chemându-i pe bucureşteni să ceară unirea alături de cei aproximativ 200 de oameni aflaţi deja în Piaţa Universităţii şi a avertizat că demonstranţii nu vor pleca până nu vor fi invitaţi la o discuţie cu premierul Dacian Cioloş.

"Stăm aici până ne pimeşte premierul Cioloş", a strigat George Simion. 

De altfel, din momentul reţinerii sale, el a lansat mai multe apeluri pe Facebook cerând susţinătorilor unirii să meargă la Universitate.

Întrebat dacă are autorizaţie pentru această acţiune, el a spus că nu este nevoie, pentru că Piaţa Universităţii este locul în care românii şi-au câştigat libertatea.

La marşul organizat sâmbătă de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pe traseul Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni, printre care s-au aflat şi politicieni precum Eugen Tomac (PMP), Clotilde Armand (USR) sau Codrin Ştefănescu (PSD). 

Incidentele din Piaţa Victoriei au izbucnit în momentul în care manifestanţii au vrut să intre pe Calea Victoriei. Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi că îşi continue marşul, unii dintre protestatari s-au îmbâncit cu jandarmii. Cinci dintre manifestanţi au scoşi de jandarmi din mulţime şi duşi la secţia de poliţie pentru a fi legitimaţi, ulterior patru dintre aceştia fiind amendaţi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru News.ro, că manifestanţii au fost opriţi să intre pe Calea Victoriei pentru că nu aveau autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii. El a precizat că , în autorizaţia pentru manifestaţie, traseul marşului este din zona Unirii, Hanul lui Manuc, spre Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, fără revenire în Piaţa Universităţii.

El a precizat că dacă organizatorii manifestaţiei voiau să ajungă în Piaţa Universităţii, trebuiau să ceară acest lucru la Primăria Capitalei, în solicitarea de autorizare a marşului. În condiţiile în care în autorizaţie nu este trecută ca loc de protest şi Piaţa Universităţii, jandarmii au format un cordon la intrarea pe Calea Victoriei, pentru a-i împiedica pe manifestanţi să meargă pe un traseu neautorizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.