Cinci membri ai unei grupări care făcea contrabandă cu ţigări din Ucraina şi Republica Moldova au fost reţinuţi în urma a 26 de percheziţii făcute de poliţiştii de frontieră ieşeni în judeţele Botoşani şi Suceava, în dosar fiind implicaţi şi patru vameşi care îi ajutau pe traficanţi să introducă marfa în ţară şi îi anunţau când se făceau controale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii de frontieră din Iaşi, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au monitorizat gruparea denumită ”Baranca”, ce făcea contrabandă cu ţigări pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, în perioada martie-decembrie 2016.

”Membrii grupării, cetăţeni români, acţionau într-un mod organizat, fiind responsabilizaţi, pe anumite segmente de activitate infracţională, în funcţie de aptitudini şi abilităţi individuale, respectiv: supravegherea patrulelor poliţiei de frontieră, asigurarea pazei în zona de acţiune, supravegherea traseului de deplasare, trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi distribuirea/valorificarea acestora”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Gruparea avea cinci lideri, toţi cetăţeni români domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, care potrivit anchetatorilor ”au reuşit să imprime întregii grupări un ritm alert de acţiune”. Aceştia s-au dovedit eficienţi, reuşind ”să asigure o bază stabilă de profit”.

Pe următorul nivel al grupării ”Baranca” erau şapte persoane care se ocupau cu contrabanda propriu-zisă. Acestia aduceau ţigările din Ucraina şi Republica Moldova în ţară, fie pe la frontiera verde, fie prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut.

Al treilea nivel al grupului era format din patru vameşi care îi ajutau pe contrabandişti să introducă ilegal în ţară ţigările şi îi anunţau când urmau controale în punctul de trecere a frontierei.

Ultimul nivel al grupării ”Baranca” era constituit din 13 persoane care se ocupau cu comercializarea ţigărilor de contrabandă în judeţul Botoşani. 

Marţi, poliţiştii de frontieră din Iaşi au făcut 26 de percheziţii domiciliare la mai multe adrese de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, fiind identificate 29 persoane suspecte că fac parte din gruparea ”Baranca” şi duse la audieri.

”În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: 7.886 de pachete de ţigări de diferite mărci cu timbru de acciză Republica Moldova, în valoare totală de 67.874 de lei, 37 de litri de alcool, în valoare de 1.449 de lei, importante sume de bani (88.628 de lei, 14.170 de euro, 470 de dolari, 700 de lire sterline), o barcă pneumatică, 60 de telefoane mobile, 53 de cartele SIM, 10 autovehicule, în valoare totală de 221.517 lei, diferite înscrisuri utile cauzei”, se mai arată în comunicat.

FOTO: Poliţia de Frontieră
FOTO: Poliţia de Frontieră

În total, 29 de persoane sunt cercetate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în forma continuată, trafic de influenţă, luare şi dare de mită. Totodată, cinci membri ai grupării au fost reţinuţi, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.