Complicii bărbatului de 39 de ani din judeţul Argeş, suspectat că a încercat să strângă informaţii despre obiective strategice de pe teritoriul României pentru "diseminarea" acestora către organizaţii teroriste din regiunea europeană, nu sunt din România, a declarat, joi, procurorul şef al DIICOT, Danicel Horodniceanu..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Horodniceanu a declarat, joi, presei că românul a fost monitorizat în ultimii doi ani pentru "propagandă jihadistă şi salafistă", fiind suspectat că a încercat să strângă informaţii pentru "diseminarea" acestora către organizaţii teroriste din regiunea europeană.

Întrebat de jurnalişti de ce monitorizarea bărbatului suspectat de terorism a durat atât de mult, Horodniceanu a spus că "din raţiuni tactice", în condiţiile în care la astfel de dosare există un grad mai mare de "dificultate" şi "sensibilitate", procurorul şef al DIICOT adăugând că o parte din informaţii nu pot fi date publicităţii din raţiuni de securitate naţională.

Horodniceanu a spus că bărbatul a fost monitorizat până în momentul în care a încercat să furnizeze informaţiile către organizaţiile teroriste, însă a refuzat să precizeze despre ce obiective strategice este vorba sau despre ce fel de informaţii.

Horodniceanu a precizat însă că complicii bărbatului suspectat de terorism nu sunt din România.

Întrebat ce anume s-a găsit la percheziţiile de joi dimineaţă făcute în judeţul Argeş, Horodniceanu a răspuns că "imagini", dar nu şi sume de bani.

Potrivit aceleiaşi surse, bărbatul este, în prezent, la audieri.

Procurorul şef al DIICOT a mai spus că suspectul de terorism, care s-a radicalizat într-o altă ţară, şi nu în România, riscă 15 până la 20 de ani de închisoare.

Întrebat dacă se poate spune că în România, în ultimul timp, astfel de cazuri s-au înmulţit, Horodniceanu a răspuns: "N-aş spune că s-au înmulţit, ci că le monitorizăm şi le ţinem sub control".

De asemenea, Horodniceanu a ţinut să sublinieze că anumite informaţii despre acest caz apărute în spaţiul public nu corespund realităţii.

Procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţă, trei percheziţii la domiciliul unui bărbat de 39 de ani, din judeţul Argeş, care a fost ridicat de către anchetatori, fiind suspectat de terorism. Potrivit anchetatorilor, bărbatul s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic.

Bărbatul, zis ”Ibrahim”, este suspectat că promovează mesaje de susţinere a grupării teroriste, că a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuie pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare. În plus, el este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România.

Potrivit DIICOT, începănd cu luna noiembrie 2016, bărbatul a utilizat şi utilizează în continuare mai multe conturi pe o reţea de socializare prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte”.

În plus, în primavara anului 2015, suspectul a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

”Datele şi informatiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, arată DIICOT.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că bărbatul este în atenţia anchetatorilor români încă din 2015 şi s-a autoradicalizat într-un stat european, încercând apoi să convingă şi alte persoane să adere la gruparea teroristă Stat Islamic. Marincea a mai spus că bărbatul urmează să fie propus pentru reţinere pe 24 de ore.

"Cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH. Cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale, timp de mai mulţi ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază", arată Serviciul Român de Informaţii într-un comunicat de presă, precizând că a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.