Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat marţi, referindu-se la intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, de vineri seară, că nu are ce să-şi reproşeze şi că Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia sub supravegherea unui procuror militar care a fost în piaţă. Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, când au avut loc violenţe. Ulterior, Jandarmeria a precizat că procurorul militar Bogdan Pîrlog este cel care a fost prezent vinerea trecută la protestul din Piaţa Victoriei şi că acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din piaţă şi a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17.00 până dimineaţă. Jandarmeria Bucureşti a prezentat marţi un proces verbal de sesizare din oficiu semnat de procurorul Bogdan Pîrlog, cel care s-a aflat vineri în Piaţa Victoriei, încheiat după intervenţia violentă a forţelor de ordine la protest. Documentul conţine antetul Parchetului Militar. În procesul verbal se arată că în mijlocul participanţilor la protest s-au aflat şi aproximativ 1.000 de persoane care se manifestau violent, că situaţia a degenerat la un moment dat şi că mai multe persoane au fost rănite. Concluzia documentului îi vizează pe jandarmi, putând fi vorba, precizează procurorul, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Jandarmeria prezintă un proces verbal încheiat de procurorul Bogdan Pîrlog după intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei
CITEȘTE ȘI Jandarmeria Bucureşti: În Piaţa Victoriei a fost prezent procurorul militar Bogdan Pîrlog, care s-a autosesizat cu privire la evenimentele de la protestul de vineri

UPDATE - Întrebat, marţi, dacă poate confirma declaraţiile publice făcute de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei potrivit cărora un procuror militar a gestionat situaţia juridică a evenimentelor din PIaţa Victoriei, prim procurorul Parchetului Militar a negat această informaţie care de altfel a fost făcută publică şi de ministrul de Interne Carmen Dan.

„Vreau să vă comunic faptul că în după amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi s-a şi răspuns în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comandă mobilă înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale. (...) Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”, a afirmat procurorul Ionel Corbu.

De asemenea, întrebat dacă din punct de vedere legal la intervenţie ar fi trebuit să fie prezent un procuror militar, Corbu a răspuns: "Sub nicio formă".viewscnt

Carmen Dan: Nu am ce să-mi reproşez

„Nu am ce să-mi reproşez, am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de Interne responsabil. (...) Dacă în urma verificărilor sau în urma sesizărilor vor reieşi şi astfel de aspecte, bineînţeles că se vor lua măsurile legale. Eu nu am încurajat niciodată nicun fel de abuz”, a declarat Carman Dan, care a precizat că  „rămâne de actualitate” ce a declarat sâmbătă.

Ea spus că a auzit "foarte multe invenţii care nu pot fi numite ştiri" despre faptul că ar fi constituit diverse celule, diverse comitete.

"Eu cred că sunt unii care-şi doresc cu orice chip să scape de ministrul de Interne şi de Guvern. Zic să rămînem într-o stare de normalitatre. Ce am declarat atunci susţin şi acum, până la urmă sunt acele verificări care se vor face, sunt la dispoziţia organelor de anchetă, chiar îmi doresc ca acestea să-şi facă treaba şi să stabilească în ce mod ministrul şi-a exercitat competenţele plecând de la ideea pe care am susţiut-o şi cu ocazia ieşiiri mele de sâmbătă, că nu mi-am depăşit în nciun fel competenţele legale iar Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia în piaţă sub supravegherea unui procuror mlitar care a fost în piaţă", a afirmat Carmen Dan.

Întrebată dacă este mulţumită de intervenţia Jandarmeriei din 10 august, Carmen Dan a evitat un răspuns tranşant, ţinând să repete că toată inetrvenţia a avut loc „subCarmen Dan supravegherea unui provcuror miltar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.