Procurorii DIICOT Buzău au făcut, miercuri, 11 percheziţii domiciliare la persoane suspectate de infracţiuni informatice, care, în perioada 2013 - 2017, ar fi făcut peste 400 de transferuri frauduloase din conturile unor persoane din străinătate, în valoare de aproximativ 500.000 de dolari, nouă persoane urmând să fie audiate. Potrivit poliţiştilor, suspecţii au transferat banii prin metoda ”phishing”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Buzău, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au efectuat, miercuri, 11 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucurşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni informatice, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani, potrivit unui comunicat transmis de DIICOT.

Procurorii au probe care arată că, în perioada ianuarie 2013 - februarie 2017, pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, la care apoi au aderat şi alte persoane, care a avut ca scop ”săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalitatii informatice”.

În prima etapă, arată anchetatorii, suspecţii au identificat şi procurat numeroase adrese de e-mail aparţinând unor titulari din străinătate, apoi au clonat paginile web ale mai multor unităţi bancare din străinătate pe care le-au transmis ”sub forma de mesaje electronice tip «spam» către adresele de e-mail deţinute.

”Ulterior, membrii grupului procedau la fraudarea aplicaţiilor de internet banking ale persoanelor care accesau paginile respective, generând astfel transferuri frauduloase de numerar printr-un sistem de transfer rapid de bani, către conturi bancare controlate de către  grupul infracţional”, se arată în comunicatul DIICOT.

Ca să poată scoate banii, membrii grupului au racolat mai multe persoane din municipiile Buzău şi Bucureşti ”în vederea deschiderii de conturi bancare la anumite unităţi bancare si utilizarea acestora la retragerea sumelor de bani transferate”, susţin anchetatorii.

Potrivit procurorilor DIICOT, suspecţii au făcut 464 de transferuri frauduloase în valoare totală de 504.196,14 dolari.

În cauză, procurorii DIICOT Buzău au pus sechestru pe două apartamente aparţinând liderului grupării infracţionale precum şi asupra a patru autoturisme ale celorlalţi membri ai grupului.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău urmează să fie audiaţi nouă suspecţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.