Procurorii DIICOT Botoşani au făcut, miercuri, 40 de percheziţii domiciliare la membrii a două grupuri infracţionale organizate specializate în contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, oamenii fiind suspectaţi că, începând cu 2014, au adus în ţară peste 93.000 de pachete de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 960.000 de lei. 38 de persoane urmează să fie audiate în acest dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Botoşani, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani, au făcut, miercuri, 40 percheziţii domiciliare pe raza localităţilor Rădăuţi Prut, Rediu, Darabani, Havârna, Viişoara şi Coţuşca din judeţul Botoşani, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în ”contrabandă şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, potrivit unui comunicat al DIICOT.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014, pe raza judeţului Botoşani s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate formate din mai mulţi membri care s-au asociat în baza unor înţelegeri prealabile în vederea obţinerii unor profituri ilicite, prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă, desfăşurând în mod repetat activităţi de introducere în România, colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare şi vânzare a ţigărilor de provenienţă Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă”, se arată în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii spun că grupările au început să colaboreze, prin intermediul unora dintre membri, ”pentru maximizarea profiturilor ilicite obţinute, ulterior acţionând în două grupuri infracţionale.

”S-a reţinut că membrii grupurilor au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a ţigaretelor, cantităţile rulate şi frecvenţa livrărilor de ţigarete”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că cele două grupuri infracţionale au acţionat în zona de nord-est a judeţului Botoşani, la frontiera cu Republica Moldova. Ţigările de contrabandă erau introduse în România de către ”palierul moldovenesc” al grupărilor, prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Rediu – Rădăuţi-Prut – Cotu Miculinţi, apoi erau preluate, transportate, depozitate şi comercializate de membrii grupurilor infracţionale pe piaţa neagră din judeţul Botoşani.

”Din investigaţii a reieşit că membrii grupărilor ar fi traficat, în total, peste 93.000 de pachete de ţigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, cauzându-se astfel un prejudiciu de aproximativ 960.000 de lei”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

La sediul DIICOT – BT Botoşani urmează să fie audiate 38 de persoane în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.