Al şaptelea sezon din Game of Thrones a stabilit noi recorduri în materie de piraterie digitală, fiind accesat ilegal de peste un miliard de ori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sezonul şapte din Game of Thrones a fost cel mai vizionat de până acum, având cele mai mari rating-uri de la debutul din 2011. Însă, tot acest sezon a fost şi cel mai piratat. Conform companiei de monitorizare a pirateriei online MUSO, sezonul şapte din Game of Thrones a fost piratat, pe diverse căi, de peste un miliard de ori. De departe, sursa preferată a fost streaming-ul ilegal.

Dacă pe căile oficiale fiecare episod al celui mai recent sezon a fost vizionat, în medie, de 32 de milioane de ori, numărul vizionărilor ilegale a fost de 140 de milioane de ori ca medie pentru fiecare episod din sezon. 5,6% din vizionările ilegale au fost realizate prin download obişnuit, iar 9,7% a fost acontat de tehnologia BitTorrent, fie că a fost vorba de site-uri publice sau trackere private. Restul de 84,7% din vizionările ilegale au fost realizate prin intermediul site-urilor ilegale de streaming. Cifrele arată cât de populare au devenit alternativele ilegale de streaming video şi ce ameninţare importantă reprezintă acestea pentru producătorii de filme şi serviciile de streaming precum HBO Go sau Netflix.

Aceleaşi cifre arată şi comoditatea celor care accesează conţinutul piratat. Pe lângă faptul că nu plătesc, aceştia nu se mai obosesc să-l descarce pe propriul calculator, ci îl văd direct online. Această variantă este şi mai sigură pentru utilizatori, neexistând încă măsuri legale care să vizeze accesarea acestor site-uri cum este cazul folosirii BitTorrent-ului.

La creşterea numărului de vizualizări ilegale a contribuit şi problema de securitate pe care HBO a întâmpinat-o şi care a dus la publicarea de către hackeri a episodului 6 cu câteva zile înainte de data programată oficial. Acesta a fost şi cel mai piratat episod al sezonului. Trebuie ţinut cont şi de faptul că datele celor de la MUSO nu sunt extrem de precise, o monitorizare a streaming-ului ilegal de filme fiind foarte dificil de realizat. De altfel, în această estimare nu a fost inclusă China, ceea ce înseamnă că cifrele reale ar trebui să fie semnificativ mai mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.