Pelicula ”I am not madame Bovary”, de Xiaogang Feng, a fost desemnată cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián, care s-a încheiat sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul chinez, o fabulă comică ce a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto, i-a adus lui Fan Bingbing trofeul pentru cea mai bună actriţă, la evenimentul care a avut loc în Spania, în perioada 14 - 24 septembrie.

Juriul a fost format din cineastul danez Bille August, câştigător a două trofee Palme d’Or şi a unui Oscar, regizoarea argentiniană Anahí Berneri, producătoarea spaniolă Esther García, cineastul chinez Jia Zhang-ke, designerul de costume german Bina Daigeler, directorul de imagine american Matthew Libatique şi producătoarea rusă Nadia Turincev.

Premiul special al juriului a fost împărţit de peliculele ”El Invierno” (Argentina - Franţa), de Emiliano Torres, şi ”The Giant” (Suedia - Danemarca), de Johannes Nyholm, potrivit site-ului oficial al evenimentului. 

Cel mai bun regizor a fost desemnat coreeanul Hang Sang-soo, pentru ”Yourself and Yours”, în timp ce trofeul pentru cel mai bun actor a mers la spaniolul Alberto Rodriguez, pentru rolul din ”El hombre de las mil caras”.

Premiul juriului pentru cel mai bun scenariu a fost acordat lui Rodrigo Sorogoyen şi Isabel Peña, din Spania, pentru povestea ”Que Dios nos perdone”, regizată de Sorogoyen.

Cea mai bună imagine a fost cea a filmului ”El Invierno”, realizată de Ramiro Civita.

La categoria New Directors/ Nuev@s Director@s, la care a fost selectată şi coproducţia ”Anişoara” (Germania-Republica Moldova), de Ana-Felicia Scutelnicu, câştigători au fost Sofia Exarchou (Grecia - Polonia), pentru ”Park”, iar o menţiune specială a primit-o Morgan Simon (Franţa), pentru ”Compte tes blessures”.

Trofeul  Zabaltegi-Tabakalera a revenit documentarului ”Eat that question: Frank Zappa in his own words” (Franţa - Germania), de Thorsten Schütte, iar premiul publicului San Sebastián - Capitală Europeană a Culturii 2016 a revenit filmului ”I, Daniel Blake”, de Ken Loach. În ceea ce priveşte categoria film european, publicul a ales ”Ma vie de courgette” (Elveţia - Franţa), de Claude Barras.

Coproducţiile ”Sieranevada” (România-Franţa), de Cristi Puiu, şi ”Toni Erdmann” (Germania-Austria-România), de Maren Ade, au fost incluse în secţiunea Perlas a celei de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián, iar cea din urmă a primit, în cadrul evenimentului, FIPRESCI Grand Prix.

Scurtmetrajul românesc ”O noapte în Tokoriki”, de Roxana Stroe, a participat la International Film Students Meeting/ Encuentro Internacional de Estudiantes de Cine din cadrul festivalului.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la San Sebastián, actriţa Sigourney Weaver a fost recompensată cu Premiul Donostia, cea mai importantă distincţie onorifică a evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.