Riz Ahmed, actorul principal din serialul ”În acea noapte/ The Night Of”, produs şi difuzat de HBO, vorbeşte într-un interviu despre caracteristicile personajului său, despre apropierea de John Turturro, pe care îl priveşte drept ”un păstor”, dar şi despre ”rasismul sistemic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acea noapte/ The Night Of” este o miniserie de opt episoade despre un caz fictiv de crimă din New York. Povestea se axează pe studentul Nasir (Naz) Khan, interpretat de Riz Ahmed, care, invitat la o petrecere în Lower East Side, ia taxiul tatălui său şi pleacă din Queens spre Manhattan. O femeie atrăgătoare urcă în taxi şi ii cere să i se accepte comanda. 

Naz ia parte la mai multe evenimente care duc la acuzarea sa de o crimă despre care spune că nu a comis-o. Protagonistul devine subiectul manipulării din sistemul legal american, iar chinul său este amplificat şi de faptul că este fiul unor imigranţi pakistanezi.

Creată de Richard Price şi Steven Zaillian, miniseria a fost lansată pe 11 iulie, iar fiecare episod poate fi urmărit, în premieră oficială, duminica, de la ora 04.00, pe HBO şi pe HBO GO, în acelaşi timp cu cea din Statele Unite. Fiecare episod este redifuzat, lunea, de la ora 20.00, pe HBO.

 

Cine e personajul tău?

Riz Ahmed: Personajul meu este Nasir Khan, un student din Queens, New York. El provine din Jackson Heights, care este inima comunităţii sud-asiatice din New York. Tatăl lui e şofer de taxi şi cred că visează visul american - vrea să fie cineva. Vrea note bune şi un loc de muncă bun; simte că este o omidă şi doreşte să fi fost fluture. Într-o zi vrea să meargă la o petrecere şi împrumută taxiul tatălui său. Pe drum, întâlneşte o fată frumoasă, misterioasă, şi totul scapă de sub control.

De ce ţi-ai dorit rolul acesta?

Riz Ahmed: Am citit scenariul şi mi s-a părut foarte bine scris. N-am ştiut cine l-a scris. Îmi amintesc, când am terminat, că mi-am zis: ”scenariştii ăştia au un mare viitor în faţă!” Apoi am aflat că era vorba de Steve Zaillian şi Richard Price şi s-a făcut lumină.

Care este statutul lui Naz, ca musulman, în New York-ul de astăzi?

Riz Ahmed: Realitatea tristă este că trăim o perioadă de război şi recesiune şi inegalitate. Asta produce prejudecăţi. Din păcate, musulmanii sunt una dintre minorităţile victimizate mai vizibil. Dar multe alte minorităţi simt la fel. A fost foarte interesant să văd realitatea complexului industrial penitenciar. Am vizitat Rikers Island: este o instituţie complet neagră, de la paznici şi până la ultimul deţinut. A fost foarte deprimant - dovedeşte clar cum arată rasismul sistemic. Trebuie să spun, totuşi, că nu cred că intenţia scenariştilor a fost de a explora islamofobia sau rasismul în sistemul de justiţie penală. Cred că aceste teme apar organic din faptul că au încercat să confere cât mai multă autenticitate lumii pe care au explorat-o. Dar, în ceea ce priveşte poziţia lui Naz, cred că există o profundă neîncredere în autorităţi. Eşti conştient de faptul că NYPD îţi supraveghează în mod constant comunitatea, moscheile... Există operaţiuni puse la cale special pentru a prinde în capcană tineri musulmani şi asta alimentează neîncrederea în detectivi şi în sistemul de justiţie penală.

Este Naz naiv la început?

Riz Ahmed: Cred că, pentru a ajunge atât de departe - facultate, viaţă la oraş - trebuie să ai ceva colţi. E naiv în ceea ce priveşte femeile, drogurile şi alcoolul sau, şi mai şi, traiul în Rikers Island - dar 99.9% dintre oameni sunt naivi în astfel de situaţii. Pentru el, e un drum al maturizării şi un drum al supravieţuirii. E ca şi cum ai fi băgat într-un furnal ca să vezi ce rămâne dintr-o asemenea experienţă.

Cum evoluează relaţia lui Naz cu John Stone?

Riz Ahmed: De multe ori, relaţiile pe un platou oglindesc relaţiile de pe ecran. John Stone îl ia pe Naz sub aripa lui şi formează o legătură - asta mi s-a întâmplat şi mie cu John Turturro. Am făcut totul pentru a-i analiza stilul actoricesc şi experienţa. L-am privit mereu aşa cum îl priveşte Naz pe John, pe ecran. Relaţia lui John Stone cu Naz este interesantă: pe de o parte, Naz are nevoie de un păstor, sub forma lui John Stone. Dar există şi momente când atât Naz cât şi John se întreabă dacă Naz chiar este o oaie. Este el de fapt lupul? Există momente în care Naz se întreabă ”Ce naiba ştie tipul ăsta despre realitatea mea şi despre ce am fost forţat să devin?” Este o călătorie în propria  ta inimă a întunericului.

Cum te-a influenţat faptul că aţi filmat la New York?

Riz Ahmed: Asta mi-a permis să fac cercetări la Rikers, să merg pe la licee din Queens şi Bronx şi pe la centrele de ajutor ale comunităţii sud-asiatice din Jackson Heights, să vorbesc cu oameni proaspăt ieşiţi din Rikers şi cu avocaţi ai apărării care cunoşteau sistemul. M-a ajutat enorm să petrec atâta timp în Queens şi să mă familiarizez cu comunitatea.

Cum e în Rikers Island?

Riz Ahmed: Simpla pătrundere în acel loc este obositoare, din punct de vedere emoţional. Dar, în cele din urmă, ai responsabilitatea de a încerca să faci dreptate oamenilor care s-au deschis către tine atunci când te pregăteai pentru rol. Nu uit niciodată asta. Povestea lui Kalief Browder a apărut în timp ce noi eram - un tânăr care fusese în Rikers timp de trei ani şi s-a sinucis, când a fost eliberat, din cauza stresului post-traumatic. Astfel de tragedii te motivează.

Cum se joacă un personaj căruia i se spune mereu să nu spună nimic, să nu se trădeze?

Riz Ahmed: Asta este o întrebare profundă, mai ales ca multe dintre personajele pe care l-am jucat în trecut au fost destul de expresive şi, mai degrabă, conduceau acţiunea decât să fie împinse de la spate de evenimente. Uneori a fost frustrant, dar potrivit pentru ceea ce se simte personajul, iar eu cred cu tărie în folosirea dinamicii şi sentimentelor care apar pe platou. Aici a trebuit să închid gura şi să supravieţuiesc - o atitudine folositoare personajului, până la urmă, şi care demonstrează precizia viziunii lui Steve Zaillian, care crede că privitorul trebuie să-şi proiecteze temerile şi fanteziile asupra personajelor. Iar asta funcţionează numai când jocul actorilor este reţinut.

Te-a şocat ceva cu privire la sistemul de justiţie american?

Riz Ahmed: Habar nu aveam ce înseamnă să fii deţinut în general şi deţinut într-un loc precum Rikers Island în particular. Pregătirea pentru acest rol mi-a deschis ochii. Am aflat că poţi să putrezeşti în închisoare până să ai parte de un proces... Nu ştiam acest lucrul, de exemplu, şi m-a şocat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.