Filmul documentar ”Varză, cartofi şi alţi demoni”, în regia lui Şerban Georgescu, va avea premiera mondială pe 1 noiembrie, la Festivalul Internaţional de Film Documentar şi de Animaţie de la Leipzig - Dok Leipzig.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondat în 1955, Dok Leipzig nu este doar cel mai vechi festival de film documentar din lume, dar şi unul dintre cele mai reputate în ceea ce priveşte documentarul artistic, filmul de animaţie şi proiectele interactive.

Din selecţia oficială de anul acesta fac parte filme ale unor regizori renumiţi, între care Vitaly Mansky, Sergei Loznitsa, Heidi Specogna şi Valeria Bruni Tedeschi. Festivalul are loc în perioada 31 octombrie - 6 noiembrie.

”Varză, cartofi şi alţi demoni” a fost selecţionat alături de alte 178 de filme şi 6 proiecte interactive, din peste 2.400 de filme propuse şi a fost inclus în secţiunea Program Internaţional, informează producătorii.

Proiecţiile din această secţiune reunesc un spectru larg de subiecte - de la thriller politic şi comedie socială până la documentar cinematografic, animaţie şi divertisment - şi promovează filme care atrag un public foarte divers.

”Varză, cartofi şi alţi demoni” il invită pe privitor în Lunguleţu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1.000 de agricultori aşteaptă an de an în piaţa locală să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta.

Intrigat de faptul că în schimbul a 100 de lei a primit o tonă de varză, regizorul decide să petreacă un an în acest sat şi să lucreze pământul cot la cot cu sătenii, încercând să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi şi cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes - pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate. Primarul şi câţiva săteni au şi idei, şi posibile soluţii.

O satiră a realităţilor curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi, filmul va relata din interior strădania unui sat de a ieşi din acest cerc vicios.

Vorbind despre ”Varză, cartofi şi alţi demoni”, producătorul Branko Lustig, câştigător a două Premii Oscar, a comentat: “Cred că este un film foarte actual, cu un uriaş potenţial de piaţă”.

Filmul va avea premiera în România la finalul lunii noiembrie.

Şerban Georgescu are o carieră de peste 20 de ani, lucrând în publicitate şi în domeniul documentarelor. Din 2006, a colaborat constant cu companii de producţie din Norvegia, Danemarca şi Elveţia pentru mai multe documentare cărora le-au fost acordate premii internaţionale.

Printre proiectele personale se numară documentarul realizat ca regizor şi cameraman urmărind pas cu pas prima expediţie integral românească pe Vârful Everest din 2003, “Călător pe Viaţă” - o serie TV de aventură şi cultură pe care de asemenea a filmat-o si regizat-o personal, o incursiune de la jungla din Amazon până la gheţarii din Alaska, şi din Sahara până în Tibet.

”Varză, cartofi şi alţi demoni” este produs de Elefant Film în coproducţie cu Kolectiv Film si Ma.ja.de. Filmproduktion şi este distribuit de Deckert Distribution şi Ultraviolet Media. Din echipa de producţie a filmului fac parte Bogdan Slăvescu - director de imagine, Ioan Iacoban, Alex Iosub – sunet.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Creative Europe Media Programme of the European Union, cu participarea MDR, Arte şi a Societăţii Române de Televiziune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.