Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va scoate la licitaţie pachete în care vor fi incluse studiul de fezabilitate gata realizat, exproprierile realizate şi aurotizaţiile de construire obţinute deja, astfel încât constructorul să se apuce de treabă imediat ce câştigă o licitaţie şi să fie eliminaţi timpii de aşteptare, a declarat directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, într-un interviu acordat News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actuala strategie de implementare a proiectelor, care presupune ca firma de construcţii să se ocupe atât de proiectul propriu-zis, cât şi de obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, a fost una dintre principalele surse d eîntârzieri până în prezent, consideră directorul general al CNADNR. 

Compania de stat a fost des criticată până acum, inclusiv de către premierul Dacian Cioloş, pentru lentoarea în revizuirea studiilor de fezabilitate şi în implementarea proiectelor.

”Pentru sectoarele unde avem nevoie de proiectare, filosofia mea de implementare este: constructorul nu gândeşte, el munceşte. Noi să gândim, noi să organizăm proiectele, astfel încât principala sarcină a constructorului să fie construcţia, să realizeze lucrări de calitate”, a spus Homor, pentru News.ro.

În urma acestei noi strategii, CNADNR va scoate la licitaţie, în viitor, pachete care includ revizuirea studiului de fezabilitate, proiectul tehnic şi autorizaţia de construire.

Homor consideră că măsura va accelera proiectele, în condiţiile în care constructorul nu face întotdeauna cele mai bune proiecte.

”Constructorul proiectează pentru el, poate de multe ori în detrimentul calităţii, poate pierde din vedere anumite aspecte legate de durabilitate şi calitate. Actualul tip de implementare a fost generatorul majorităţii problemelor cu care ne confruntăm astăzi”, a explicat Homor.

În acest fel, noile proiecte care vor fi scoase la licitaţie vor include studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi autorizaţia de construcţie. La pachet cu autorizaţia de construcţie intră acordul de mediu şi exproprierile, a explicat şeful CNADNR. 

Unul dintre proiuectele care a avut mari întârzieri din cauza lipsei autorizaţiei de construire a fost autostrada Sebeş-Turda (A10), care face legătura între Autostrada Transilvania (A3) şi Autostrada Bucureşti-Nădlac (A1).

”Sebeş-Turda este un proiect foarte important. Când am preluat frâiele acestei companii, situaţia acestui proiect nu era una tocmai plăcută. Se lucra acolo de foarte mult timp fără autorizaţie de construcţie. Consecinţa acestui fapt a fost stoparea integrală a lucrărilor”, a afirmat Homor.

Chiar înainte de schimbarea din funcţie, fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, a semnat ordinulele pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru două loturi ale A10, deblocând toate lucrările la autostradă..

Iniţial, toate loturile de la A10 au avut ca termen de finalizare anul 2016, însă s-au produs deja întârzieri importante din cauza lipsei unor avize obligatorii pentru construcţie. A10 are o lungime totală de circa 70 de kilometri şi traversează judeţele Alba şi Cluj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.