Garda Forestieră Vâlcea a confiscat peste o mie de metri cubi de lemn şi a dat amenzi de aproximativ 71.000 de euro, în urma mai multor controale făcute în judeţul Gorj, unde au fost identificate 35 de transporturi ilegale de lemn.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Greenpeace România arată, într-un comunicat de presă, că, în urma unei sesizări trimise de organizaţia ecologistă la sfârşitul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn în judeţul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a făcut controale şi a dat 32 de amenzi în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 de euro). De asemenea, a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund şi lemn de foc şi 218 metri cubi de cherestea.

”Apreciem promptitudinea Gărzii Forestiere Vâlcea în a interveni pentru combaterea infracţiunilor silvice semnalate şi încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toţi actorii din domeniu, de la cei privaţi la Romsilva. Considerăm că rolul fundamental al Gărzilor Forestiere este acela de a opri furtul de lemn şi degradarea pădurilor iar acţiunea din Gureni ne oferă speranţă că suntem pe drumul cel bun şi că implicarea cetăţenilor în această sferă poate să dea roade,” a declarat Ionuţ Apostol, directorul de campanii al Greenpeace România.

O echipă de activişti Greenpeace România a realizat, în perioada 17-18 noiembrie, o cercetare cu privire la transportul lemnului în localitatea Gureni, comuma Peştişani, judeţul Gorj. În această localitate îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat şi documentat în perioada menţionată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa situat la nord de satul Gureni, precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicaţia ”Inspectorul Pădurii”, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puţin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicaţiei, mai arată reprezentanţii Greenpeace România.

În perioada de monitorizare au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 de euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz la DIICOT, Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.