Deal Your Crypto. Acesta este numele primei pieţe on-line, dedicată cumpărărilor şi vânzării, unde moneda folosită nu mai este cea tradiţională. Pe Deal Your Crypto, opera a doi studenţi români, se folosesc monezile digitale, de la cea mai cunoscută, Bitcoin, până la cele mai puţin accesibile neiniţiaţilor. Iar Mihnea Ioniţă şi Adrian Popa, cei doi studenţi fondatori ai aplicaţiei web, spun că depozitele pe platformă pot fi în Bitcoin, dar şi în alte monede digitale, care pot fi convertite, la cea mai bună rată de conversie, în Bitcoin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihnea Ioniţă şi Nicolae – Adrian Popa, ambii studenţi în anul al III-lea la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, au fondat noua companie acum câteva luni, în mai 2019, dar ideea unei platforme pe care să poţi vinde şi cumpăra cu ajutorul crypto-monezilor nu le dădea pace, de mai bine de un an si jumătate. 

"Mă uitam într-o zi pe OLX, căutam nişte jocuri. Atunci am observat că existau anunţuri care menţionau că acceptă Bitcoin sau alte monede digitale, ca Litecoin sau Ethereum. Nu ştiam, la acel moment, ce sunt crypto-monezile, aşa că m-am apucat să caut pe internet mai multe despre ele. Am fost impresionat de ce am descoperit şi totul s-a transformat într-o pasiune. După ceva vreme, am constatat că nu există o platformă on-line dedicată exclusiv cumpărăturilor cu aceste crypto-monezi. Am realizat această oportunitate, de a crea un marketplace, dedicat monezilor digitale”, povesteşte Mihnea Ioniţă cum a început aventura.

I-a împărtăşit idea colegului său de facultate, Adrian Popa. S-au pus pe treabă. Au început să schiţeze site-ul şi să identifice cum ar putea fi realizată partea tehnică. ”Mai tot timpul liber ni-l petreceam lucrând la platformă. Numai că şi eu, şi Mihnea, eram şi angajaţi, şi mergeam şi la facultate. După o lună, am realizat că, dacă vrem să facem ceva serios, cele două-trei ore alocate zilnic acestui proiect sunt insuficiente”, povesteşte şi Adrian Popa.

Un marketplace realizat din resurse financiare proprii

Cei doi studenţi au decis să renunţe la job-urile pe care le aveau şi să se dedice exclusiv propriului proiect. Au participat si au obţinut finanţare de la fondul european ”Romania Start-up Plus”, dar, birocraţia i-a descurajat, aşa că au renunţat la grant şi au continuat cu resurse financiare proprii.

”După opt luni de muncă, împreună cu Adrian, am lansat cu succes platforma şi lucrăm la aceasta în continuare. Dacă un utilizator doreşte să cumpere unul sau mai multe produse, procesul este foarte simplu: adaugă produsele dorite în coşul de cumpărături, creează un cont nou sau se autentifică pe unul existent, depozitează cât doreşte să cheltuiască şi continuă procesul de check-out. Vânzătorii primesc notificare şi trimit produsele sau serviciile achiziţionate. Pentru cine doreşte să listeze un produs sau serviciu pe platformă, procesul este şi mai simplu. Înregistrează un cont nou, accesează pagina de “Ofertă nouă” din meniu, completează câmpurile cu toate informaţiile necesare şi listează produsul sau serviciul oferit pe marketplace”, explică Mihnea.

Cine sunt proprietarii marketplace-ului pentru monezile digitale

De loc din Brăila, Mihnea Ioniţă este absolvent al Colegiului Naţional ”Nicolae Bălcescu”, profil Matematică - Informatică. Pasiunea sa pentru programare şi calculatoare a fost dublată de pasiunea pentru sport. A jucat patru ani baschet de performanţă pentru echipa ”Cuza Sport” Brăila, care s-a clasat pe locul al treilea pe ţară, la categoria U14. Ca adolescent, a participat la tot felul de proiecte multi-culturale şi schimburi de experienţe.

A intrat la Facultatea de Electronică Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Bucureşti, cu 9,49 şi s-a angajat rapid ca programator, la o importantă firmă, de unde a demisionat doar pentru a-şi construi propria piaţă on–line şi propria afacere. Mihnea nu vrea să se oprească aici: ”Îmi propun să fac încă o facultate, de administrare a afacerilor, de data aceasta în Belgia. Consider ca este foarte important să ai studii superioare în domeniile care te interesează, în cazul meu - afacerile şi dezvoltarea de aplicaţii web”, spune tânărul antreprenor, care ne mărturiseşte că, în timpul liber, atât cât îi mai rămâne, îi place să gătească, să se joace pe calculator, dar, mai ales, să se afle alături de prieteni şi de persoanele dragi, care contează.

Adrian Popa, co-fondatorul Deal Your Crypto, spune că pasiunea pentru tehnologie a început la vârsta de cinci ani, când a descoperit primul PC şi a fost fascinat de acesta. ”La 11-12 ani, am învăţat HTML, limbajul de prezentare a paginilor web, iar odată cu intrarea la liceu, am început să învăţ şi programare. Iniţial, era un subiect pe care nu îl înţelegeam de nicio culoare, dar după nişte eforturi, am reuşit să îi dau de cap şi chiar a devenit materia mea preferată”, povesteşte Adrian care, pe parcursul liceului, a fost implicat în mai multe proiecte dintre care, cel mai important pentru el a fost „Cinci Licee, Cinci Institute”, realizat împreună cu Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer”, finalizat cu prezenţa la Noaptea Cercetătorilor 2015. După ce a absolvit Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Bucureşti, la profilul Matematică – Informatică, intensiv Informatică, Adrian s-a îndreptat spre Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, iar de curând a fost admis şi la cea de a doua facultate, de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti. În timpul liber îi place să vizioneze filme şi seriale, să citească, să gătească şi să afle cât mai multe lucruri despre spaţiul cosmic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.