Reprezentanţii mediului de afaceri trebuie să trimită Fiscului, până joi, propuneri concrete pentru a îmbunătăţi procedura care va intra în vigoare de la 1 februarie, odată cu eliminarea formularului 088, de înregistrare în scopuri de TVA, în care să fie prevăzute soluţii la eventuale probleme care ar apărea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Noul preşedinte al ANAF, Bogdan Stan, s-a întâlnit marţi cu oameni de afaceri, reprezentanţii IMM-urilor şi avocaţi specializaţi în fiscalitate în cadrul grupului de lucru care va identifica soluţiile la problemele generate de eliminarea formularului 088.
 
La discuţii au mai participat reprezentanţi ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), ai Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR),  dar şi patronatele din segmentul hotelurilor şi restaurantelor (HORA).
 
Totodată, au fost reprezentate Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Consiliul Naţional al IMM-urilor şi Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România.
 
“Cu această primă ocazie, preşedintele ANAF a anunţat deschiderea totală a instituţiei faţă de mediul de afaceri, astfel încât activitatea acesteia sa simplifice interacţiunea contribuabililor cu organele fiscale, contribuind, şi în acest fel, la crearea unui mediu de afaceri sănătos”, anunţă Fiscul într-un comunicat.
 
Următoarea întâlnire a grupului va avea loc peste două zile, după ce mediul de afaceri trimite către ANAF propunerile concrete.
 
Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA.
 
Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.
 
ANAF a anunţat vineri că a decis să renunţe la formularul 088, ajungând la concluzia că, în prezent, contribuabilii furnizeazã deja o serie de informaţii organelor fiscale prin formularele 010, 098 şi 099, iar ANAF deţine sau poate obţine de la alte institutii o serie de alte informaţii ce pot fi utilizate în evaluarea intenţiei şi capacitãţii de a desfãşura activitãţi economice.
 
"Pentru a evita blocarea activitãtii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuităţii activităţii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum şi aplicaţiile informatice", a precizat ANAF vineri.
 
După renunţarea la formularul 088, Fiscul va folosi informaţii de care dispuine în propria bază de date cu privire la istoricul şi comportamentul fiscal al firmelor sau persoanelor fizice care sunt administratori, acţionari sau asociaţi în firme.
 
Decizia ANAF a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a cerut Guvernului să elimine, în această săptămână, “corvoada numită Formularul 088”, care a fost “coşmarul” oamenilor de afaceri şi “o povară birocratică”, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate “abuziv”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.