Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a distribuit până în prezent 2,2 miliarde puncte de restituire, iar pe baza dosarelor în aşteptare ar urma să mai acorde încă 3,5 miliarde puncte, ceea ce ar duce întreaga piaţă, chiar şi cu discount-ul existent, la un nivel de aproximativ 1 miliard de euro. Cel mai mare jucător pe acest segment pregăteşte o ofertă prin care doreşte să achiziţioneze aceste puncte la jumătate de preţ pentru cei care nu vor să mai aştepte ani de zile banii de la stat, după ce discountul a fost de 75-80% în anii 2013-2014, potrivit Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondul Proprietatea (FP), vehiculul prin care au primit reparaţii persoanele care au suferit abuzuri şi au fost deposedaţi de bunuri de regimul socialist, este tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti cu un preţ care îi conferă societăţii o capitalizare de 9 miliarde lei (2 miliarde euro). O nouă piaţă a retrocedărilor este, însă, în formare, respectiv cea a punctelor de restituire prin care sunt despăgubiţi cei care nu şi-au dobândit proprietăţile în natură sau nu au prins loc să se îndestuleze din Fondul Proprietatea.

Fără răbdare pentru a aştepta calendarul de retrocedare sau, pur şi simplu, neîncrezători în angajamentul statului, mulţi dintre cei care au primit respectivele puncte de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) s-au grăbit să le vândă cu discount mare în anii trecuţi. Punctele au fost aruncate într-o piaţă dezorganizată, bazată pe anunţuri din ziare sau postări pe portaluri precum olx.ro.

Acum, în piaţă intră prima ofertă menită să transparentizeze piaţa gri a punctelor de restituire emise de ANRP.

Aceasta va fi derulată în perioada 8 februarie – 30 aprilie 2017, la preţul de 0,5 lei pe unitate, reprezentând un discount de 50% faţă de valoarea nominală a unui punct de 1 leu pe unitate. Alpha Quest, fondul înregistrat în Malta care a lansat această operaţiune, ţinteşte achiziţia până la 400 milioane puncte de restituire.

Oferta se adresează exclusiv deţinătorilor de drept ai punctelor şi nu vizează achiziţia de dosare sau drepturi litigioase, detalii complete fiind disponibile pe www.alphaquest.ro.

Vânzarea imediată a punctelor are trei avantaje semnificative:

- este eliminat riscul amânării plăţilor (deşi prima tranşă va fi platită anul acesta, pentru următorii ani sumele trebuie incluse în bugetul de stat). Astfel, dacă anul acesta prima tranşă de despăgubit înseamnă circa 440 milioane lei, de la anul aceasta poate creşte semnificativ (pe masura ce noi puncte sunt alocate), iar bugetul pare a fi în pericol să nu poată suporta sumele în continua creştere.

- prin oferta derulată acum, orice deţinător îşi poate vinde punctele la vedere, eliminând riscul intermediarilor şi al comisioanelor.

- este înlăturat riscul de preţuri disciminatorii şi negocieri la colţ de stradă.

“Scopul nostru este de a aduce transparentizare şi profesionalizare şi în piaţa punctelor de despăgubire, astfel încât deţinătorii să ia decizii informate asupra drepturilor câştigate după numeroşi ani de aşteptare” arată Ovidiu Fer, reprezentantul AlphaQuest.

El este rezervat cu privire la o estimare a participării la această ofertă de către titularii de puncte, având în vedere că nu există un precedent, iar piaţa este destul de puţin transparentă. Mizează totuşi că ar putea achiziţiona un număr de 100 milioane puncte, ceea ce ar ridica valoarea tranzacţiei la aproximativ 50 milioane lei (cu puţin peste 10 milioane euro), potrivit unui răspuns formulat pentru Profit.ro.

Fondul de investitii Alpha Quest cuprinde investitori din Europa Centrală şi de Est.

Practic, Alpha Quest este singurul şi cel mai mare cumpărător instituţional de puncte, sute de deţinători de decizii de compensare în puncte de despăgubire alegând să-şi valorifice punctele şi astfel să elimine riscul amânărilor şi al schimbarilor legislative.

Câte dosare sunt şi câte la câte puncte de restituire ar urma să se ridice piaţa

Piaţa este abia la început, având în vedere punctele de retrocedare acordate, longarea termenelor de distribuire de cash în baza lor de către stat şi dosarele aflate în analiza Autorităţii de Resort sau pe rolul instanţelor de judecată.

Oficial nu există date centralizate de ANRP, dar calcule ale Alpha Quest pe baza datelor publicate de Autoritate indică faptul că au fost acordate 2,2 miliarde puncte, o valoare nominală de aproape 500 de milioane euro.

Valul retrocedărilor continuă. Cel mai activ jucător în domeniu estimează cât ar urma să treacă din mâna statului către persoanele care solicită reparaţii. La ANRP sau primării sunt aproximativ 50.000 de dosare cu cereri de retrocedare.

Având în vedere rata de respingere, ar reieşi că aproximativ 12.000 de dosare ar urma să fie acceptate, iar la nivelul mediu de 290.000 de puncte pe decizie, ar rezulta că se vor elibera aproximativ 3,5 miliarde puncte. Adăugate celor existente, vedem că piaţa de aproximativ 5,7 miliarde puncte, cu un discount aplicat tot ar reprezenta aproape 1 miliard de euro.

„Vorbim de o piaţă masivă, de dimensiunea unui emitent mare de la BVB”, a declarat Fer, care, înainte de a pune bazele acestui fond, a mai avut o experinţă similară în intermedierea acţiunilor Fondul Proprietatea din partea brokerului Wood & Company din Republica Cehă.

 

Noul val de retrocedări: o piaţă de un miliard de euro

 

Nu înseamnă că vor fi toate aceste puncte tranzacţionabile. Fer estimează free-float-ul la aproximativ 10-15% şi spune că deja fondul pe care îl reprezintă concentrează o mare parte din aceste puncte, achiziţionate în ultimii ani.

De ce este greu să ajungi la vânzători

Reprezentantul Alpha Quest a explicat pentru Profit.ro de ce unele puncte nu vor intra vreodată în piaţa secundară. În primul rând, multe persoane nici nu ştiu că au primit puncte; fie au murit aşteptând, iar moştenitorii nu cunosc detalii ale demersului, fie ANRP a expediat informările cu privire la distribuirea punctelor pe adresele de domiciliu, iar persoanele respective nu mai locuiesc acolo.

În al doilea rând, alţi proprietari de puncte ştiu că le deţin, dar nu ştiu ce să facă mai departe cu ele. Nu găsesc o cale transparentă de a le vinde. Finalmente, o a treia categorie, ştie că le are, dar nu le convine să le întrăineze cu discount. Cum nu le convine preţul, aşteaptă banii cash de la guvern an de an.

Alpha Quest atacă a doua categorie, în ideea că vor folosi fondul ca cel mai transparent cumpărător al acestor puncte. Ei mizează pe o piaţă tot mai mare.

„Pe măsură ce numărul de puncte creşte, ar trebui să crească şi oferta de vânzare”, spune Vlad Neacşu, reprezentant al fondului înregistrat în Malta.

Reprezentanţii fondului subliniază că ei sunt cumpărători doar de puncte în regim transparent şi nu sunt interesaţi de preluarea de drepturi litigioase pentru dosare în curs de soluţionare. „Noi nu suntem samsari”, precizează Fer.

Câte puţin an de an, banii ar urma să vină de la stat

Care este calea prin care se restituie? Guvernul acordă an de an o sumă, iar din bugetul alocat plăteşte un procent din puncte. Statul a tăiat recent perioada de despăgubire pentru cei care deţin punctele în prezent la 5 ani, de la 7 ani, prin majorarea procentului din puncte plătit la 20%, de la 14%.

Cei de la Alpha Quest au, însă, în vedere, că aceste alocări s-ar putea să se schimbe şi nu exclud ca procesul să se prelungească.

„Piaţă va fi şi pe următorii 10 ani”, zice Fer.

Fondul, demarat iniţial ca o firmă mică în Republica Cehă, are investitori persoane fizice din Europa Centrală şi de Est, care au în vedere un orizont de timp larg.

Răscumpărările din fond nu sunt permise pentru o perioadă extinsă de timp, spune Michal Kosac, reprezentant al Alpha Quest.

Este o înţelegere pe care o au investitorii – persoane fizice din Polonia, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă – care înţeleg sistemul pentru că el a fost aplicat de Republica Cehă în anii ’90.În România nu au atacat piaţa.

Dacă au puncte, fie că vor să aştepte, fie vor fi vânzători, iar dacă sunt interesaţi de un astfel de plasament, pot face ei înşişi achiziţiile. 

Un vad pentru vânzători, până acum inexistent

Cum stau lucrurile în partea de ofertă? În piaţă vor fi aproximativ 20.000 de deţinători de puncte. Este însă greu de ajuns la ei. Până în prezent, cel mai uşor a fost prin reţelele de avocaţi sau prin urmărirea unor adrese în actele oficiale ale ANRP.

Cei de la Alpha Quest vor să creeze un vad pentru a realiza aceste achiziţii. Ofertele lor sunt la discount, dar în acelaşi timp vânzătorul scapă de orice risc şi ia banii dintr-o dată, fără a mai aştepta distribuirea anuală de cash de la stat. În plus, au avantajul de a nu mai negocia la colţ de stradă. „Totul este la vedere şi este un efort de a transparentiza această piaţă.”

O piaţă care se naşte din domeniul cu renume rău al retrocedărilor

Cei mai activi investitori de pe piaţa punctelor de restituire sunt conştienţi de faptul că intră într-o zonă maculată de scandaluri publice. Au auzit de sintagma „Mafia de la ANRP” şi de dosarele penale deschise. Ştiind că suntem singura ţară unde încă se mai fac retrocedări, nu se pronunţă nici măcar asupra oportunităţii.

„Noi nu suntem aici să judecăm acest proces. Nu ştiu dacă e bine sau rău. Noi ne jucăm în cadrul pe care ni l-a oferit statul”, spune Neacşu, care, înainte de a veni la Alpha Quest, a fost timp de 6 ani manager de portofoliu la Allianz Ţiriac Pensii.

Fer precizează că ei vor fi colectori pasivi ai creanţei de stat, cumpărători de flux numerar discountat.

„Avem o atitudine foarte pasivă de cum statul gestionează proiectul ăsta”, spune Fer.

Cum a mers preţul punctelor în piaţa dezorganizată

Alpha Quest a efectuat achiziţiile prin „tranzacţii multe şi mici”, doar 3 dintre acestea depăşind nivelul de 10 milioane puncte. Majoritatea celor care au vândut sunt persoane cu probleme sociale, care au nevoie de bani acum şi nu au orizont de aşteptare în calendarul distribuirilor multianuale de cash ale statului. Vor să cumpere un apartament, trebuie să facă o operaţie; alţii, pur şi simplu, nu au încredere în stat.

Oferta la 0,50 lei pe punct este la un preţ la care nu s-au mai făcut consistent tranzacţii. Iniţial, punctele erau achiziţionate la preţuri reprezentând aproximativ 20% din valoarea nominală, pentru ca preţul să urce către 0,40 lei pe unitate către a doua parte a anului trecut. Cei de la Alpha Quest nu exlud să mai urce, după cum iau în calcul că preţul s-ar putea plafona sau chiar întoarce, având în vedere efectul de „overhang” din piaţă.

Astfel, pe măsură ce tot mai mulţi oameni vor primi punctele, vor fi tot mai multe unităţi la vânzare, ceea ce va crea presiune şi o lipsă a sentimentului de urgenţă din partea cumpărătorilor.

Puncte da, terenuri nu

În baza punctelor, statul ar urma să organizeze licitaţii pentru distribuirea de terenuri agricole. Este o variantă privită cu neîncredere de cei care acumulează punctele. „Din punctul nostru de vedere, aceste licitaţii sunt utopice, considerând amânările succesive şi informaţiile trimise de diverse instituţii”, spune Neacşu.
Iniţial, lista cu activele scoase la lictaţii ar fi trebuit publicate în mai 2015. A fost amânată pentru finele lui 2015, apoi pentru mijlocul lui 2016 şi sfârşitul lui 2016. Finalmente, guvernul Cioloş a promovat pe 21 decembrie 2016 o ordonanţă de urgenţă pentru o nouă împingere a termenului.

Alpha Quest este societate care operează în domeniul financiar şi nu crede că are expertiza pentru a concentra suprafeţe arabile. „Partea de terenuri, personal, nu mă atrage deloc”, conchide Fer.

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.